EU sviker Sanchez

Olle Svenning om Spaniens rättsliga och politiska haveri

Av: Olle Svenning

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Pedro Sanchez, pressad spansk premiär­minister.
Foto: TT
Pedro Sanchez, pressad spansk premiär­minister.

I dag marscherar högern i Madrid, fascistiska Vox går sida vid sida med högerliberala Ciudadanos och Partido popular.

De protesterar mot den socialistiske premiärministern Pedro Sanchez. Den kristna nationalistiska högern tar till sina grövsta förolämpningar och kallar honom fosterlandsförrädare och Judas. Spanska högerpartiet Partido ­popular har på en hemsida önskat ­livet ur Sanchez.

Hans brott är att förbereda samtal med den folkvalda katalanska regionala regeringen.

Manifestationen i, som högern uttrycker det, ”vår konungs stad”, sker två dagar före rättegången mot nio katalanska politiker. Den spanska centralmakten har hållit de nio i fängelse i över ett år. De transporterades till rättegången i burar. De anklagas också för att förråda den spanska nationen och därför hotas de alla av livstidslånga straff.


Deras brott: De har verkat för ett oberoende Katalonien. De nio är demokrater, en del borgerligt orienterade, andra socialister. Staten har förvandlat dem till politiska fångar. Som den gjorde på 30-talet med bland andra den katalanska presidenten Lluís Companys.

Kataloniens framtida konstitutionella status är en fråga för politiken och demokratin. Den spanska högern förvandlade den till en juridisk, polisiär angelägenhet.

Pedro Sanchez vill, numera, ändra villkoren; han vill ha samtal, kompromisser och folkligt engagemang.

Det är, besynnerligt nog, en modig hållning. Sanchez kan lyckas; han besegrade den korrupta ­högerregeringen och vann mot sin egen partihöger som en gång avsatte honom. Hans regeringsprogram, framförhandlat med radikala Podemos, basker och katalaner, ligger tydligt till vänster: 22 procents ökning av minimilönerna, stora sociala reformer, generöst flyktingmottagande. Öppnare för världen än vilken svensk ”reformist” som helst.

Sanchez framtid kan komma att avgöras i Katalonien och av en domstol i Madrid.


Från EU har ingenting annat hörts än ett svagt bifall till den spanska högernationalismen.

Ett rättsligt och politiskt haveri. Kataloniens folkvalda ­politiker är Europafederalister och demokrater. Liksom ­Sanchez.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.