Sexskolan som går rakt på sak

Poddpatrullens Stefan Sköld lyssnar på ”Sex på riktigt”

Av: Stefan Sköld

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sexspalten har länge varit en grundpelare i det svenska medielandskapet. Oavsett format eller kanal så har den funnits där för att folkbilda oss om att ALLT är normalt. I synnerhet en läsarfråga har präntat sig fast i mitt minne sedan barndomen. Jag vet inte om det var Aftonbladets söndagsbilaga, Kamratposten eller annan tillgänglig tidskrift men det spelar mindre roll. Frågeställningen var enligt följande: ”Jag brukar stoppa upp en turkisk peppar i anus, är det normalt?”. Svaret var givetvis: ”Absolut, det är helt normalt … men inte jättebra för slemhinnor, jada jada jada … överväg att stoppa den i en plastpåse”.

Jag minns att mitt unga, förbryllade jag funderade mycket över detta. Hmm, kan det här verkligen vara normalt? Och om det nu är det, försvinner inte lite av vad som förmodligen är poängen om man då stoppar pastillen i en plastpåse?

Jag vill absolut inte skamma folk med fäbless för starka lakrits­karameller. Jag vill bara peka på sexspaltens roll som normaliserare av nya generationers sexuella bryderier. Att den hittat in i poddvärlden är ­inte mer än logiskt. Och nystartade ”Sex på riktigt” är nog den som kommer närmast den traditionella sexspalten. Bakom podden står sexinspiratören Marika Smith som man kanske känner igen om man följer nyhetsdistributören Kit i sociala medier. Där brukar hon ­dyka upp i flödet och tipsa om vilka fallosar i grönsaksdisken som passar bäst som dildos, eller förmedla recept på hemkokt glidmedel.


I ”Sex på riktigt” gästas hon varje vecka av en person med ett problem. Oskuldsdilemman, dominanstabun och för tidig utlösning får väl sägas vara ganska traditionella ämnen i den här genren – och det funkar även i poddform. Smith är som gjord för den här rollen. Hon är rak och resonerande, men aldrig dömande. 40 minuter på ett ämne som man är van att behandla på en halvsida kan dock ibland kännas mastigt.

Huruvida turkisk peppar-sex fortfarande är normalt 2019 är ännu höljt i dunkel. Men jag gissar på JA.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.