Ny högervåg – av besvikna

Jon Weman om Brasiliens och andra vänsterregeringars intellektuella kris

Dilma Rousseff.

Brasiliens president Dilma Rousseff skickas på en högst ofrivillig timeout och riksrätt inleds mot henne. Det röstade senaten igenom under småtimmarna i natt. Hon anklagas för att ha manipulerat statens bokföring – standardförfarande för tidigare presidenter.

Senaste tiden har motgångarna kommit tätt för den latinamerikanska vänstern. Under förra året segrade högerkandidaten Mauricio Macri i Argentina, liksom oppositionen i parlamentsvalen i Venezuela. I februari röstade en knapp majoritet emot att låta Evo Morales ställa upp för omval i Bolivia.

Det kan tyckas som en märklig kris. Brasiliens ekonomi går kräftgång just nu, men landet har ändå en tredjedel färre fattiga än innan Rousseffs arbetarparti tog över. Argentinas Cristina Fernandez de Kirchner lämnade över ett land där BNP:n är nära den dubbla, och statsskulden mindre än hälften, av vad de var när hennes make Nestor tillträdde 2003. Bolivia har haft en genomsnittlig tillväxt på 5,1 procent de senaste 10 åren.

Men vänsterregeringarna är i ”intellektuell kris”, som sociologen Eduardo Gudynias skriver – de lanserar inte längre några djärva nya projekt, de har blivit bekväma, tillåtit folkets förtroende att urholkas av korruption och maktfullkomlighet.

Framgångsreceptet för kontinentens nya höger (i Brasilien bland annat organiserad i tankesmedjor sponsrade av bröderna Koch), å andra sidan, har varit att laserlikt fokusera just på korruption och maktfullkomlighet – eftersom de vet att de inte har någon chans i en debatt om ekonomiska modeller.

”Föreslå ingenting, förklara ingenting. När du är i regeringen kan du göra vad du vill, men berätta det inte nu … prata om dina barn eller någonting”, var det råd Federico Sturzenegger, Macris närmaste ekonomiska rådgivare, sade sig ha fått av valstrategerna. Med valet vunnet avskedade Macri sedan tiotusentals offentliganställda, tog bort exporttullar för storjordägarna och royalties för gruvindustrin, och är på god väg att driva ekonomin in i recession.

Högervågen är en spegel av svikna – högt ställda – förväntningar. Att Macri avslöjats med ett brevlådeföretag i Panama rycker hans kärnväljare mest på axlarna åt. När den tidigare bondeledaren Morales visar sig ha ordnat ett toppjobb åt en älskarinna blir bakslaget större. Och vänsterpolitikerna tvingas inse att deras väljare tog retoriken om ett annorlunda samhälle på större allvar än vad de kanske gjorde själva.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.