Vinnaren blev åtminstone glad

Maryse Condé fick det alternativa Nobelpriset

Maryse Condé.

Det viktigaste är faktiskt att författaren Maryse Condé blev glad, och det blev hon. På förhand fanns en överhängande farhåga att vinnaren av det alternativa Nobelpriset i litteratur mest skulle bli förvirrad, sedan kanske en aning besviken.

Via videolänk lät Condé hälsa: ”Jag är så glad och stolt över detta pris. Men låt mig också dela det med min familj, mina vänner – och framför allt – folket i Guadaloupe. Vårt land nämns bara vid orkaner, jordbävningar och andra katastrofer. Nu gläds vi över att bli erkända för något annat, erkända för detta pris.”

Summan för vinsten ligger just nu på 184 000 kronor, och har samlats ihop via crowdfunding. I tio dagar till fortsätter den Nya Akademien samla in pengar, även om den tidiga förhoppningen på en miljon ser avlägset ut.

Condé har undervisat på Columbiauniversitet och debuterade 1976, och har sedan dess centrerat sitt författarskap vid kolonialismens konsekvenser.

Motiveringen lyder: ”Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I hennes verk beskriver hon kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, med ett språk som är precist och överväldigande”.

Förhoppningsvis upptäcks hon av en ny publik, så som Nobelpriset ofta fungerar. Jag har verkligen inget emot Ulf Lundell, men han behöver knappast draghjälp av ett jippo.

Själva urvalsprocessen har varit en melodifestival där folk världen runt har kunnat rösta fram ”sin favorit”. Därför var det fint att priset trots allt gick till Condé, som jag kan alldeles för lite om för att ha åsikter. Istället får fokus riktas mot Nya Akademien och priset som delades ut i dag (12 okt), vilket väl varit risken hela tiden.

Det finns egentligen ingen anledning att hetsa upp sig för mycket. Det är fritt fram för den som har lust att dela ut vilka priser de vill. På vilket sätt skadar det? Inte alls, och på samma sätt lär det inte förändra särskilt mycket heller. Gott så.

De fyra slutgiltiga nominerade var, förutom Condé, fantasyförfattaren Neil Gaiman, Kim Thúy, vars senaste bok var en personlig guide till vietnamesisk mat, samt den ständige lågoddsaren Haruki Murakami, som avböjde direkt. Kvalitén på författarna har inte varit problemet. Condé vore en tänkbar vinnare också för det ”vanliga” Nobelpriset.

Inget fel heller på den slutgiltiga juryn, som bestod av förläggare och litteraturvetare, dessförinnan en massa bibliotekarier och några kändisar med många följare på Instagram och Twitter.

Vad som faktiskt går att gnälla på, vilket jag alltså tänker göra, är att man så medvetet väljer att skamlöst vältra sig i Akademiens kris, och få uppmärksamhet därigenom. Priset hade helt enkelt kunna heta något annat. Det är inte ”punk” att utan meriter över huvud taget instifta ett alternativt Nobelpris, det är bara löjligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.