Återvunnen trygghet i Täby

Anna Andersson om kommunens utvidgade tiggeriförbud

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sverige blir allt mer segregerat men återvinningsstationerna är en av få platser i samhället där vi alla möts – ung som gammal, fattig som rik. Ja kanske inte de allra rikaste, de skickar väl nån de beställt via en app, men vi andra går dit, med våra tomglas, lästa tidningar och konservburkar.

Det är kanske därför jag reagerar på Täby kommuns beslut att inte bara förbjuda tiggeri utan dessutom ”aktiv och passiv insamling och tiggeri vid återvinningsstationer”, som kommunalrådet Tobias Karlström (KD) uttrycker det i DN.

Förstår jag rätt ska tiggare inte få leta pantbart tomglas eller ta vara på kläder som människor ändå slängt. Som skäl anger M, SD och KD, som drivit igenom förbudet, att tiggarnas närvaro vid återvinningar har gjort en del täbybor otrygga.

Man ska alltså kunna avvisa en tiggare från platsen även om hen bara passivt står vid glasiglon?

När lag och ordning är väljarnas viktigaste fråga, blir man inte förvånad när en grupps känsla av otrygghet väger tyngre än en annans rörelsefrihet. Frågan är väl bara vad lösdriverilagen kommer att kallas när den kommer. Trygghetslagen, kanske.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.