Kära kulturminister Parisa Liljestrand!

På nationaldagen måste du stå upp för den fängslade Gui Minhai

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. I dag skriver Kurdo Baksi och Martin Kaunitz ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand med uppmaningen att visa solidaritet och stödja yttrandefriheten. Foto från en tidigare stöddemonstration.

Som du vet frihetsberövades den svenske medborgaren, poeten och förläggaren Gui Minhai utanför sin bostad i semesterorten Pattaya i Thailand hösten 2015. Så småningom framkom det att det var Peking-trogna agenter som kidnappat honom och fört honom via flera länder till Kina. Anledningen till det dramatiska bortförandet var att Gui Minhai hade publicerat regimkritiska böcker på bokförlaget Causeway bay books i Hong Kong och sålt dem i Fastlandskina. Enligt ett pressmeddelande från Kinas kommunistparti i februari 2020 ”dömdes” Gui Minhai till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt”.


Men i själva verket är Gui Minhai frihetsberövad bara för att han använt sig av en mänsklig rättighet – yttrandefriheten.

För att inte störa den blomstrande handeln mellan Kina och Sverige har de olika svenska regeringarna undvikit att agera kraftfullt för Gui Minhais sak. Men det svenska civilsamhället har hela tiden outtröttligt kämpat för att göteborgaren Gui Minhai omedelbart ska försättas på fri fot. Till exempel tilldelades Gui Minhai 2019 Svenska PEN:s Tucholsky-pris, som traditionsenligt överlämnas av svenska kulturministrar. Kinas dåvarande ambassadör i Sverige, Gui Congyou, blev så arg att han hotade med att porta dåvarande kulturministern Amanda Lind från Kina, trots att hon inte i övrigt engagerat sig nämnvärt för Gui Minhais frihet.


Åren går. Svenska kulturministrar byts ut. Men Gui Minhai sitter fortfarande kvar isolerad i en cell någonstans i Kina.

Alla svenskar som har möjligheten bör bidra till att sprida kännedom om Gui Minhais situation, inte minst som medlem i regeringen. Det är hög tid att du, i egenskap av kulturminister, bryter tystnaden om Gui Minhai. Det är viktigt att du står upp för den svenske medborgaren Gui Minhais frihet.


Sveriges nationaldag är ett utmärkt tillfälle för dig att visa solidaritet med Gui Minhai. På sociala medier skulle du till exempel kunna läsa en dikt ur hans diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingreteller kräva hans frihet på kinesiska. En sådan symbolisk handling från din sida skulle skicka starka signaler till Peking, en regim som strypt all yttrandefrihet och som enligt Reportrar utan gränser innehar världsrekord i antalet fängslade journalister. 

Denna dag, för exakt femhundra år sedan, valdes Gustav Vasa till Sveriges kung. Denna dag är det viktigt att alla medborgare i Sverige, oavsett hudfärg, religion, etnisk bakgrund och språk ska känna sig lika mycket värda. Sverige ska ställa upp för sina medborgare, oavsett var på jorden de sitter oskyldigt fängslade för sina tankar, åsikter, skrifter eller tal.

Och vi är alldeles säkra på att yttrandefrihetsvännen Gui Minhai hade läst en dikt för dig i dag, om du hade kidnappats och slängts i fängelse någonstans i världen bara för att du uttryckt dina tankar skriftligt eller muntligt.

Med önskan om en fin nationaldag!


Kurdo Baksi, journalist och författare, och Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.