– Inget är skamligare än att vara en dålig mamma

Nu avslutar Åsa Larsson deckarserien om Rebecka Martinsson

”Fädernas missgärningar” är de sjätte – och sista – boken i serien om Rebecka Martinsson. Den första kom 2003 och hette ”Solstorm”.

Det var ett möte med en ung boxare som blev första byggstenen i Åsa Larssons nya bok ”Fädernas missgärningar”, den sjätte och sista om Rebecka Martinsson.

– Vi satt i en radiostudio i Kiruna och jag kände plötsligt att jag ville berätta hans historia.

Åsa Larsson kunde inte ett dugg om boxning men ju mer hon lärde sig desto mer fascinerad blev hon.

– Författare skriver ofta om boxning. Det är dramaturgiskt tacksamt. Två avklädda människor i en ring, en kamp på liv och död. Boxning är ingen materialsport. Boxning handlar om klass, en chans för verkligt fattiga människor att få pengar och berömmelse. 

Men ”Fädernas missgärningar” är främst en berättelse om kammaråklagare Rebecka Martinsson och hennes flykt hem till Norrbotten.

– Hon var från början en arbetsmyra med identiteten helt i sin yrkesroll. När hon gick sönder sökte hon sig till de trakter där hon växt upp. Men nu tycker hon att hon sitter i samma rävsax igen och har börjar fundera över vad som är viktigt i livet. Tidigare kände jag mig jämnårig med henne men nu för tiden mera som en storasyster eller mamma och kan tänka: Skärp dig!

Mörka familjehemligheter

Trots att Rebecka Martinsson är arbetstrött och slutkörd, går hon motvilligt med på att utreda ett preskriberat mord. Hon kan inte säga nej till den dödssjuke rättsläkaren Lars Pohjanens sista önskan.

Men snart har hon en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

– I alla familjer finns det brutna relationer och sår. Ingenting är skamligare än att vara en dålig mamma. Män kommer undan med mycket. Kvinnors synder förlåts aldrig. Straffet är för evigt. Vi lever i en terapivärld där barn alltid är offer. Men det finns även barn som sårar sina föräldrar.

I ”Fädernas missgärningar” tar Åsa Larsson även upp aktuell brottslighet som trafficking, ryska maffiabossar, korruption, byggfusk och bolag som dräneras på pengar.

– Om byggnader rasar beror det inte på okunskap utan på att någon fuskat. Och sällan åker dit. Det kostar oss mellan 56 och 111 miljarder om året. Det här är inga siffror jag hittat på utan fått från Boverket.

Farfar tog OS-guld

I alla hennes böcker finns förutom mord och hisnande spänning även många kärleksfulla beskrivningar av olika hundar. 

– I varje bok stryker min redaktör hälften av dem.

Hennes älsklingar i verkligheten är två stora pudlar med sydsamiska namnen Appås, vilket betyder mjuk, orörd, fluffig snö och Biegga, som betyder vind.

Åsa Larsson är uppvuxen i Kiruna, med religionen ständigt närvarande. Hon var med i en frikyrka och ägnade sig åt tungotal. När hennes farfar, som under smeknamnet Kiruna-Lasse tog han OS-guld i skidor 1936, lagt skidorna på hyllan blev han frälst och laestadiansk präst.

– Pappa brukade sucka att först var han son till Kiruna-Lasse och sen blev han pappa till Åsa Larsson.

I dag beskriver hon sig som bekännande kristen och hoppas att det finns ett liv efter döden.

”Sociala arvet starkare än vi tror”

Åsa Larsson flyttade från Kiruna 1989 för att läsa juridik i Uppsala och arbetade länge som skattejurist innan hon 2003 debuterade som författare. 

– Jag har gjort en klassresa. Min mormor tvingades börja arbeta när hon var 12 år. Men hennes dotter, min mamma, fick läsa på universitetet. Nackdelen är att det då kan skapas ett avstånd mellan föräldrar och vuxna barn. 

– Jag är övertygad om att det sociala arvet är mycket starkare än vi tror. Jag har aldrig känt mig som medelklass. Det är en av anledningarna till att jag skaffat mig en tomt i Tornedalen. Där ska jag bygga en timmerstuga. Jag vill ha starkare band till malmfälten och Norrbotten. 

Hon ser det som ett frihetsprojekt. 

– Barnen har flyttat ut, jag har sålt huset i Mariefred och köpt en våning på Södermalm i Stockholm med min sambo Ola. Jag har inget nytt skrivprojekt. Men att vara författare är mitt drömyrke. Jag kan ju ingenting annat. Och det är så härligt att vara kär i en berättelse!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.