1977: Lars Andersson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2019-03-04 | Publicerad 2007-11-21

Agneta Pleijel och Lars Andersson.

Lars Andersson föddes 1954 i Karlskoga. Han har arbetat som kulturchef på Göteborgs-Tidningen och även medarbetat på Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet samt varit redaktör för tidskriften Vår Lösen. Han är författare på heltid sedan 1980.

Anderssons debutarade bara 19 år gammal med romanen Brandlyra som av somliga kritiker uppfattades som alltför mogen för att vara skriven av en tonåring, och Andersson misstänktes för att vara bulvan för en äldre författare. Det publika genombrottet kom med romanerna Snöljus (1979) som gavs ut i flera upplagor och översattes till många språk. Bikungskupan från 1982 befäste hans position som en av de viktigare yngre svenska författarna. Bikungskupan ingår i en trilogi som också innehåller delarna Vattenorgeln och Vägen till Gondwana.

När Lars Andersson fick Aftonbladets litteraturpris skrev juryn bland annat:

"Om moralismen som det värsta hotet mot moralen och om människans förmåga att uppfinna fängelser som hon kallar frihet har Lars Andersson mycket att berätta. Han vet också mycket om skuldkänslans förvandlingsnummer : kasten mellan aggressivitet och underkastelse, och hur den disciplinerade självförnekelsen pötsligt förlorar sig i bottenlös ångest och ställer jaget naket inför döden.

Lars Andersson är ung – 23 år – men ändå är det inte minst hans människokännedom som imponerar, hans förmåga att genomskådande men ömsint frilägga de psykologiska mekanismer som – ofta mot hennes vilja – gör människan till människans varg. Att hon lärt sig mycket av Sandemose har han aldrig själv stuckit under stol med, men han är tillräckligt intelligent och konstnärligt säker för att inte låta den djupa valfrändskapen bli ett osjälvständigt beroende."

Bibliografi i urval: Vi lever våra spel, Snöljus, Bikungskupan, Väderstreck, Pestkungens legend, Jorsalafärder. Ett reportage 1984–91, Vattenorgeln, Skuggbilderna, Platsens ande. En bok om Tage Aurell, Artemis, Jag, Herulen. En värmländsk historia (tills. med Tomas Andersson), Kavita, Berget, Fylgja

Priser i urval: Svenska Dagbladets litteraturpris, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, Göteborgs-Postens litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris, De Nios stora pris.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln