Vilken trojansk häst finns i din telefon?

Mathias Wåg om Pegasus – spionprogrammet som blivit säkerhetstjänsternas favoritvapen mot oliktänkande

NSO Groups tidigare lokaler i Israel

Journalister, aktivister och politiska makthavare har avlyssnats av polis och säkerhetstjänster i länder som Mexiko, Marocko, Ungern, Indien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.


De har fått det israeliska spionprogrammet Pegasus placerat i sina mobiltelefoner. Med hjälp av detta har man fått tillgång till all information i telefonen. Man har kunnat slå på kamera och mikrofon, avläsa geografisk position och läsa alla meddelanden, även krypterade.

Det avslöjades i veckan tack vare ett stort journalistiskt samarbete, Pegasus Project, med bland annat brittiska The Guardian, franska Le Monde och Washington Post i USA.


Bakom Pegasus står företaget NSO Group, som sålt programmet som ett effektivt sätt att få insyn i terrorismens och den organiserade brottslighetens dolda kommunikation. Ett redskap som kan förhindra terrordåd, mord och andra brott. Men människorättsorganisationer har i årtal varnat för att programmet också kan komma att användas mot oppositionella, jurister och granskande journalister.

De varningarna har nu besannats.


Bakgrunden till avslöjandet är att 50 000 telefonnummer läckt ut under våren, med personer som NSO Groups kunder i olika länder ville spionera på. Amnesty International och den franska journalistgruppen Forbidden stories fick tillgång till läckan. De konstaterade just att önskelistorna innehöll namn på journalister, aktivister och makthavare, bland dem en rad världsledare.

NSO Group nekar själva koppling till listan och hävdar att deras program inte har använts för denna övervakning. Detta kategoriska förnekande väcker dock frågan om hur NSO kan vara så säkra på det. Kanske har de byggt in en funktion i programmet, som gör att de själva kan se precis hur det används även efter att de sålts? Något de experter och säkerhetstjänster Pegasus Project talat med håller för mycket troligt.


Om även svensk polis och säkerhetspolis är kunder hos NSO vet vi inte. Men i april förra året trädde en lag i kraft som ger Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten rätt att använda sig av hemlig dataavläsning genom trojaner och spionprogram som just Pegasus. Advokatsamfundet och Journalistförbundet riktade hård kritik mot den nya lagen.

Pegasusgranskningen väcker frågan: var köper svenska myndigheter sin programvara? NSO Group är inte den enda aktören, men den klart största. Vilken trojansk häst har rullats in av våra myndigheter och döljer sig i våra telefoner?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.