Manifestation mot det franska gubbväldet

Trakasserier mot kvinnor fortsätter

Dominique Strauss-Kahn med sin fru 2011 när skandalen uppdagades. En hotellstäderska i New York anklagade honom för att ha försökt tvinga sig till oralsex. Det blev början på  Dominique Strauss-Kahns fall. Händelsen på hotellet 2011 slutade med en uppgörelse där Strauss-Kahn betalade 1,5 miljoner dollar till städerskan. Foto: AP

Det räckte inte med att få bort machon Dominique Strauss-Kahn. Den franska politiken kryllar ändå av andra machomän som beter sig sexistiskt. Att kvinnor, där­ibland journalister utsätts för verbala kränkningar är inget ovanligt, skriver 40 franska kvinnliga journalister i manifestet Bort med tassarna, som dagstidningen Libération publicerat i dagarna.

Journalisterna har tröttnat på vad de kallar för gubbväldet inom politiken.

”Vill du ligga med mig, är du prostituerad som söker en kund eller varför bär du inte en sexig urringad blus.” Det är några av de sexistiska påhopp som kvinnor fått utstå, skriver man i manifestet som på franska kallas för Bas les pattes.

Andra har fått sexinviter. Allt tycks vara tillåtet för att kränka kvinnor. Man skriver att sexismen är vanligast bland äldre gubbar.

De yngre generationerna av män har haft turen att växa upp i en tid då feminism utgjort en viktig del av det franska samhället, påminner man om. De kvinnliga journalisterna klagar dock på att sexismen ­inte ger vika så länge fransk politik främst styrs av män över 60.

Debatten kring manifestet har blivit stor och följs nästan dagligen upp med nya infallsvinklar.

En intressant fråga som dykt upp är om man ska avslöja namnen på de politiker som framfört de sexistiska påhoppen.

Flera vänsterpolitiker har krävt att företrädarna för Bort med tassarna hänger ut namnen på dem. Men ännu har ingen av de fyrtio kvinnorna följt uppmaningen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln