Grävande journalistik för framtiden

Hanna Olsson hör den utmärkta ”Murderville, Georgia”

Av: Hanna Olsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Donna Brown jobbade på snabbmatsrestaurangen Taco bell i småstaden Adel, Georgia. Hon skickade hem sina kollegor och skulle själv stänga och banka kassan när hon i stället mötte sin mördare på parkeringsplatsen utanför restaurangen.

Hon hittades skjuten i huvudet, liggandes på rygg. En kille döms för mordet, helt utan teknisk bevisning, och tveksamt utpekad av en hämndlysten svägerska och en lögnaktig narkoman.

Det är 20 år sedan, men nu granskas fallet – och flera andra mord i staden – i podden ”Murderville, Georgia”, som snart ramlar över den skrämmande frågan: ”Är den rätta mördaren fortfarande på fri fot?”

Podden, och framför allt den flera år långa granskningen bakom podden, kommer från nyhetsorganisationen The Intercept. Det är en samling grävande journalister som drog i gång efter att Edward Snowden läckte till medierna och avslöjade den massiva övervakningen i USA. The Intercept finansieras dels av Ebay-grundaren, miljardären och filantropen Pierre Omidyar och dels genom crowdfunding.

Jordan Smith och Liliana Segur, reportrarna som gjort ”Murderville, Georgia”, är inga duvungar. Smith har varit krimreporter i 20 år och Segur har bland annat granskat hårda straff och vunnit priser för avslöjanden om hur fängelser finansieras. ”Murderville, Georgia” är journalistik av yttersta klass, men blir aldrig långrandigt. 

Det är uppenbarligen här grävjournalistiken har sin stora framtid, med en möjlighet att iscensätta och hälla stora mängder research i lyssnarnas öron på samma gång.

De svenska grävpoddarna är fortfarande relativt få och de med riktigt genomslag kan väl räknas till Sveriges Radios ”Spår” och Aftonbladets ”Fallet”. Båda två avslöjade rättsröta på hög nivå och i dag kan både Kaj Linna och Samir Sabri säga att de fått någon slags upprättelse, de var felaktigt dömda.

Nu väntar vi på att granskande poddar, både svenska och utländska, ska ta stegen från illa skötta mordutredningar till andra ämnen. Även om det ju verkar finnas en del kvar att gräva i.

Publicerad: