Hon blir ny ledamot i Svenska Akademien

Torsten Kälvemark välkomnar nya perspektiv

Jayne Svenungsson, teologiprofessor i Lund, har valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Torgny Lindgren som avled i mars i år.

Med Jayne Svenungsson får Svenska Akademien en ny ledamot med vida utsikter: filosofiskt, teologiskt och historiskt. Hon är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och har i sin forskning hela tiden inspirerats av en internationell debatt kring religion, kultur och samhälle. I sin franska orientering kan hon påminna om Gunnel Vallquist och liksom Torgny Lindgren, vars stol hon nu intar, kan hon läsa mellan raderna i Dorés bibel.

Hennes mångfacetterade bok Den gudomliga historien från 2014 tar utgångspunkten i det judiska och kristna arvets historiesyn och relaterar det till det moderna politiska tänkandet. Hon analyserar de diskussioner om religion och etik som i dag förs av politiskt radikala filosofer på den europeiska kontinenten. Ett av bokens avsnitt har förresten rubriken ”Diktaren som profet”. Det låter nästan som en sammanfattning av Torgny Lindgrens verk.

Jayne Svenungsson kommer säkert att ge Akademiens diskussioner nya och välkomna perspektiv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.