Löwengrips berättelse blir sorgligt förstärkt

Fällningen i Granskningsnämnden är ändå rimlig

Intervjun med bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip fälldes av Granskningsnämnden.

Tänk att höra att ditt barn aldrig känt sig tryggt, aldrig känt sig hemma någonstans. ”Jag har ingen person som står mig nära.” Det måste vara isande.

Det hände Isabella Löwengrips mamma och pappa, när deras dotter var med i SR:s Söndagsintervjun i maj i år. 30-åringen berättade där om den då inte ens årsgamla psykiska och ekonomiska kollaps hon drabbats av, och hon gav också en bakgrund till hur hon hamnat där hon hamnat; en ständig jakt efter en trygghet hon aldrig känt.


Intervjun med Löwengrip var ovanligt svart men också typisk för vår tid och för henne själv – svåra upplevelser som vävs till en berättelse, androm till varnagel. Nyss var hon på ett sätt men efter några dyrköpta insikter är hon nu på ett annat. Nu är det dags för nästa kapitel, berättelsen fortsätter.

Det tycks även hennes mamma vara medveten om, som anmälde intervjun till Granskningsnämnden. ”Isabella har en egen agenda och enbart Isabellas ord får höras oemotsagt, och detta på skattefinansierad kanal som säger sig vara opartisk och oberoende av privata särintressen”, skrev hon i sin anmälan.


I måndags meddelades att Granskningsnämnden fällde intervjun och många reagerade med förvåning – ska man inte få ge sin version av sin egen barndom?

Jo, det ska man nog, Granskningsnämnden friade intervjun på punkten som gällde krav på opartiskhet, just ”med beaktande av programformen, där det tydligt var den intervjuades egna åsikter och upplevelser som fördes fram”.

Däremot fälldes programmet med hänvisning till att den stred mot bestämmelsen för respekt av privatlivet. Isabella Löwengrip nämnde inslag i hennes barndoms familjeliv, nu bortklippta, som redaktionen borde ha låtit föräldrarna bemöta. På så sätt är det en helt rimlig fällning.


Men det sorgliga i det här fallet är att även om mamman delvis fick rätt i sak så förstärks bara Isabella Löwengrips egen berättelse av att sakna väggar i sitt liv, som hon säger i intervjun.

”Jag har ingen person som står mig nära.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.