Ikeas ryska bygge – en smitthärd

Skandalen i St Petersburg blottar en virusbomb bland strandsatta gästarbetare

Medicinsk personal i skyddsdräkter går in i boendet för de sjuka Ikea-byggarna i Leningradregionen i Ryssland.

Minst 123 arbetare som bygger ett Ikea-varuhus har smittats av covid-19 på ett boende utanför Sankt Petersburg. Det är den största smitthärden i hela nordvästra Ryssland. De drabbade på boendet utgör ungefär 40 procent av det totala antalet insjuknade i regionen, som totalt uppgår till 298 stycken.

Siffran kan komma att öka.

I fyrvåningshuset som ligger i en förort till Sankt Petersburg bor 485 personer. De flesta av dem är gästarbetare och jobbar med att bygga ett Ikea-varuhus.

De första elva fallen bekräftades den 11 april, när lokala myndigheter genomförde en inspektion på boendet. Det visade sig att arbetarna inte var folkbokförda någonstans och arbetade utan tillstånd. Det visade sig också att de levde mycket trångbott: åtta–tio personer i varje rum där de sov i våningssängar, och avståndet mellan sängarna var mindre än en meter. Polisen krävde att hyresvärden skulle ordna så att de med symtom på luftvägsinfektion kunde isoleras. Men det gjordes aldrig, enligt den lokala åklagarmyndigheten, man ökade inte ens avståndet mellan sängarna.

Till slut kunde man den 15 april bekräfta 123 fall av covid-19. 

Det var alldeles för många för att kunna läggas in på det lokala sjukhuset, och därför slog myndigheterna upp ett militärt fältsjukhus intill boendet. De inneboende delades upp i olika grupper: bekräftat smittade fall; odiagnostiserade fall med symptom; och de som varit i kontakt med sjuka men själva inte uppvisat några symptom. 

De symtomfria bor nu i tält med upp till tio sängar i varje tält. Området runt boendet är försatt i karantän och vaktas av polis.

I Moskva har antalet akutläkare minskat med 39 procent, och i Sankt Petersburg med 27 procent. I stort sett har den ryska sjukvården blivit underminerad


Coronapandemin har blottlagt de senaste årens växande sociala problem i Ryssland. Under en tioårsperiod har myndigheterna ”optimerat” sjukvården. Under loppet av dessa reformer har ungefär hälften av landets sjukhus stängts, antalet sjukhussängar har minskat med 40 procent, tusentals läkare har avskedats, och många sjuksköterskor har blivit städerskor. I Moskva har antalet akutläkare minskat med 39 procent, och i Sankt Petersburg med 27 procent. I stort sett har den ryska sjukvården blivit underminerad, och det märks när landet konfronteras med en pandemi. 

Den tionde april meddelade Moskvas vice borgmästare Anastasia Rakova att sjukvården i Moskva nått sin maxkapacitet. Sedan dess har antalet coronasmittade ökat med 250 procent.

Myndigheter över hela landet rustar upp de vårdcentraler och sjukhus som finns kvar för att kunna bekämpa pandemin. Men det kan vara otillräckligt: varje dag växer antalet smittade med 15 till 18 procent. Det finns inte tillräckligt med läkare eller sjukvårdspersonal att tillgå, trots att läkarstudenter från medicinska högskolor har mobiliserats.

Risken att Ryssland ska drabbas av samma öde som Italien, Spanien och USA ökar för varje dag som går
Ett elektroniskt pass som ger innehavaren tillstånd att gå utomhus i Moskva. Det är bara tillåtet att lämna sitt hem för att uträtta de mest basala behoven.


Under sådana omständigheter vore det rimligt att reagera på utbrott som det i arbetarboendet utanför Sankt Petersburg, men till detta saknas tyvärr möjligheter. Risken att Ryssland ska drabbas av samma öde som Italien, Spanien och USA ökar för varje dag som går. 

Sedan den 29 mars gäller så kallad ”självisolering” i Ryssland. I de allra flesta städer är det bara tillåtet att lämna sitt hem för att uträtta de mest basala behoven. De flesta företag håller stängt: enbart i Moskva har 15 000 kaféer och restauranger och 40 000 butiker stängt, och sedan den 13 april har byggarbetsplatserna slagit igen. Hundratusentals människor är arbetslösa, och särskilt hårt har folk med svartarbete drabbats. Och den mest sårbara gruppen är gästarbetarna. 


Någonstans mellan tio och tolv miljoner gästarbetare befinner sig i Ryssland. Ungefär en tredjedel av dessa arbetar i Moskva med omnejd. De allra flesta jobbar inom byggnads- och tjänstesektorn, det vill säga i just de sektorer som drabbats hårdast av myndigheternas åtgärder för att hindra pandemin. Den absoluta majoriteten av dessa gästarbetare saknar fast boende och ekonomiskt skyddsnät: de har skickat hem allt de har till sina hemländer. De omfattas inte av några sociala garantier eller sjukvårdsförsäkringar. Sedan pandemin bröt ut har Ryssland liksom de flesta stater i det forna Sovjet stängt sina gränser, och flera miljoner människor har hamnat i en fälla: de saknar livsuppehälle, bostad, och har ingen möjlighet att ta sig hem. 

De är vana vid att ligga sjuka hemma och ibland går de till jobbet ändå, utan att konsultera läkare. Hundratusentals migrantarbetare befinner sig bortom myndigheternas kontroll
Polis eskorterar gästarbetare i St Petersburg till ett migrationscenter där de vill förnya sina arbetstillstånd. Flera miljoner människor i Ryssland saknar livsuppehälle, bostad, och möjlighet att ta sig hem. 


Redan i dag kan man märka att brottsligheten växer i landet. Experterna är rädda att det kan sluta med en social explosion. Men det finns också ett annat hot. Redan innan epidemin levde migranter under den sociala botten, i överfulla lokaler under icke-sanitära omständigheter och utan tillgång till sjukvård. De är vana vid att ligga sjuka hemma och ibland går de till jobbet ändå, utan att konsultera läkare. Hundratusentals migrantarbetare befinner sig bortom myndigheternas kontroll: de bor på illegala boenden, arbetar svart, och i stället för anställningsavtal har de en muntlig överenskommelse. 

Staten har i praktiken frånsagt sig kontrollen över denna sektor. Om viruset sprider sig bland migrantarbetare kan situationen snabbt hamna utom kontroll. 

Företag som Ikea ser mellan fingrarna på grundläggande sociala och sanitära normer


Utbrottet på boendet utanför Sankt Petersburg visar att till och med stora internationella företag som Ikea ser mellan fingrarna på grundläggande sociala och sanitära normer. På sin jakt efter ekonomiska fördelar accepterar man att arbetarna lever under fruktansvärda förhållanden. Över hela Ryssland finns tusentals liknande olagliga boenden, som får finnas kvar på grund av den korruption som har drabbat den ryska statsapparaten.

Hur många smittohärdar som finns där ute i dag är det ingen som vet. 

Den regionala åklagaren har låtit inleda en förundersökning för ”brott mot det sanitära och epidemiologiska regelverket med massiv smittspridning bland människor som följd”. Vem som kommer att åtalas är ännu inte klarlagt. 


Ikeas presstjänst har bekräftat att de coronasmittade arbetarna var anställda på deras byggarbetsplatser. Att flertalet av dem hade diagnostiserats med covid-19 fick Ikea reda på den 11 april. Därefter stoppades arbetet på bygget, arbetarna sattes i karantän, och en total desinfektering genomfördes i lokalerna, meddelade företaget. 

Flera större företag fortsätter att verka i de lokaler där migranterna arbetade, inklusive matbutiker, apotek och ett lekland. På Ikeas presstjänst försäkrade man att arbetarna nu hölls långt borta från köpcentret, i lokaler som personal och besökare inte hade tillgång till. 

Men när presstjänsten fick frågan hur många arbetare saken gällde, vad det var för typ av arbete, och när de hade ingått avtal med underleverantören avböjde Ikea att svara. 


Översättning: Jakob Sandberg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.