Politiker borde inte få podda – basta

Ingen kommer att vilja lyssna på Hillary Clintons podd

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hillary Clinton har börjat podda: ”You and me both”.
Hillary Clinton har börjat podda: ”You and me both”.

KULTUR

Tidigare skrev jag om Michelle Obamas upphaussade men inte helt tillfredsställande podcast, vars lansering liknade kungörandet av en kunglig förlovning.

Härom månaden lanserade Hillary Clinton sin podd ”You and me both”, vilket uppmärksammades av absolut ingen.

Det är lätt att tycka lite synd om Hillary Clinton. Både karriär och privatliv har lidit sådana publika nederlag som knappast kommer att glömmas. Och när hon satsar på något nytt är det ingen som ens lyfter på ett ögonbryn. Det är få jag unnar att vara bitter så mycket som Clinton.

Om man ska göra en snabb jämförelse – är hennes nya satsning så mycket sämre än Obamas till stora delar snoozefest till podd? Nä. Den kanske till och med är snäppet bättre. Med detta sagt ska jag presentera en sanning: Ingen politiker borde egentligen syssla med podd.

Det är lätt att se till debattklimatet i den pågående presidentvalskampanjen. Där framträder de flesta som hänsyns­lösa asätare. I primärval ska partikollegorna tryckas ner. Nu i slutspurten ska motståndarna elimineras. När man har tv-debatten mellan Donald Trump och Joe Biden färsk på näthinnan, kan man knappast kalla detta klimat för värdigt.

Men motsatsen är inte så lockande heller.

När det kommer till podcast förvandlas politiker till väna hundvalpar som intervjuar syskonen från samma kull. Joe Bidens numera insomnade podd som han sände från sin källare under coronavåren är kanske det värsta exemplet på meningslöst dravel. Och ingen lyssnade.

Men för att återgå till Clinton. I ”You and me both” låter hon visserligen som en uppspeedad Tv-shop-försäljare som presenterar en ny köksmaskin som kan strimla 15 lökar i minuten. Men samtalen, med gäster som vice presidentkandidaten Kamala Harris och feministikonen Gloria Steinem, är på sin höjd okejmysiga. Det blir sällan intressant när folk som tycker lika och plötsligt knappt vågar prata politik ska rabbla klyschor i 40 minuter.

Det måste finnas något smartare att lägga tiden på. Det här kommer tyvärr ingen att lyssna på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.