Anhöriga: Våra barns namn används utan lov

Planerade minnesmonumentets utformning får stark kritik

De norska myndigheterna har inte frågat Utøya-anhöriga om tillstånd att få skriva offrens namn i det planerade minnesmonumentet i Sørbråten. Flera av offren var inte ens myndiga.

Nu rasar anhöriga mot myndigheterna.

– Min dotters namn är inte allmängods, säger Vanessa Svebakk.

Flera år efter massakern på Utøya fortsätter händelsen att röra upp känslor i Norge, nu senast i och med det planerade minnesmonumentet i Sørbråten.

Svenske konstnären Jonas Dahlberg har av KORO, norska myndigheten för offentlig konst, fått i uppdrag att utforma monumentet. En udde intill Utøya kapas och namnen på offren i attentatet ska stå i berget på snittytan. De bortschaktade stenmassorna skall fraktas till Oslo för att bilda den andra delen av dubbelmonumentet.

Inte tillfrågade

Vanessa Svebakk och Odd Roger Bøhn miste sin 14-åriga dotter på Utøya. Flera gånger efter dådet har namn och bild på dottern visats i norsk press. Nu måste det få ett stopp, anser Vanessa Svebakk.

– Vi har en minnesplats på Nya Zeeland där vår dotter föddes. Vi har en grav att gå till och minnesmärket i Drammen för  flickorna från området. Varför ska vi ha minnesplats i Oslos regeringskvarter? Min dotter har inte varit där eller på Sørbråten?, säger hon.

Tar ingen hänsyn

KORO kritiseras också för att man inte heller tagit hänsyn till att flera av offren inte var myndiga. Svein Bjørkås, direktör för myndigheten menar man utför uppdraget på begäran av regeringen.

Platsen ska undersökas

– Det är en ny problemställning. Motsätter sig någon det hela så ska vi självklart lyssna, säger han till NRK.

Flera boende i Sørbråten har också reagerat starkt på det planerade monumentet.

– Vi kämpar fortfarande med att acceptera att vi ska bli påminda om händelsen varje dag. Vi har inget emot ett minnesmonument, men det är för stort och våldsamt, säger Ole Morten Jensen, talesman för lokala Facebookgruppen mot monumentet, till NRK.

”Hiskeligt minnesmärke”

Inom gruppen anser man att minnesmärket blir som en ”våldtäkt av naturen” eller ett ”hiskeligt minnesmärke”. Andra befarar att platsen riskerar bli en vallfartsort för dem som önska hylla Anders Behring Breiviks dåd.

”Som en hög småsten”

Men det är inte enbart känslor kring monumentet som väcker reaktioner. En expert höjer ett varnande finger och hävdar att den tilltänkta udden i Sørbråten är inte fast nog för monumentet.

– Det blir som att skära i en hög av mjuk småsten. Monumentet riskerar att rasa så fort det är klart, säger Hans Erik Foss Amundsen till NRK.

Svein Bjørkås på KORO uppger att geologiska undersökningar ska genomföras i Sørbråten:

– Vi känner till att bergkvaliten på platsen är varierande.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.