Snubbel-Boris vill ända upp

Julkalendern lucka 1: Daniel Swedin om charlatantomten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Boris Johnson är en riktig tomte, tycker Daniel Swedin och öppnar lucka 1 i Aftonbladet Kulturs julkalender
Foto: AP /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Boris Johnson är en riktig tomte, tycker Daniel Swedin och öppnar lucka 1 i Aftonbladet Kulturs julkalender

KULTUR

Det finns få personer som kan fylla oss lagom begåvade killar med så mycket tillförsikt som Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Denne underbare charlatan som genom hela sin karriär uppträtt som en riktig tomte och ändå bara fortsätter att leverera.

Han gjorde sig en skribentkarriär på att i The Telegraph publicera hittepånyheter från Bryssel. Han fick sparken från The Times efter att ha hittat på citat. Han fick ett redaktörsjobb i The Spectator mot löfte om att han skulle lämna politiken. Det löftet svek han. Han ljög för sin fru och för sitt parti om sin otrohet.

Ändå blev han borgmästare i London och det på ett budskap om öppenhet, tolerans och grön omställning. När tidsandan ändrades blev han för EU-utträde och mot ­invandring.

Då hade han hunnit bli utrikesminister och bästis med Donald Trump – en man han tidigare kallat idiot. Som minister vanskötte han relationer med allierade och höll tyst om Syrien, Nordkorea och klimatförändringar. Hans prioritering var att ”rädda elefanter”.

Nu är han avgången, men på det konservativa partiets kongress i ­oktober drog han rekordpublik till ett möte. Att han vill ta över premiärministerposten är ingen hemlighet. Att delar av partiet och pressen gärna ser det är heller ingen hemlighet.

För alla mediokra män som hoppas på att snubbla hela vägen till toppen vore det förstås välkommet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.