Svensk gör monument över Utøya-massakern

Kapar en udde i berget intill ön

Nu är det klart. Den blir den svenske arkitekten och konstnären Jonas Dahlberg som ska utforma minnesmonumentet över massakern på Utøya.

En udde intill Utøya kapas och namnen på offren skrivs in i berget.

Det spektakulära förslaget föll juryn på läppen och KORO, det norska statliga organet för offentlig konst, gav Jonas Dahlberg uppdraget att utforma minnesmonumentet.

Monumentet består av två delar. Den första delen utgörs av en udde vid Sørbråten intill Utøya. Udden kapas så att en 3,5 meter bred vattenfylld ränna bildas genom berget. På fastlandssidan av klyftan grävs en tunnel genom berget till ett rum med utsikt över rännan. På motsatta sidan av klyftan skrivs namnen på offren in i berget.

Två delar

Klyftan ska symbolisera den förlust och saknad som uppstod efter massakern. Namnen i berget blir en påminnelse av dem som miste livet i dådet - möjliga att se men inte längre möjliga att nå.

Den andra delen av monumentet utgörs av ett minnesmärke vid regeringskvarteret H-blokka i Oslo och byggs av träd och berg som tas bort vid Sørbråten. Minnesmärket kopplar ihop händelserna kring explosionen i Oslo med massmordet på Utøya.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.