Hårdare press hjälper inte när patienter dör

Allt ministern har att erbjuda ett fallerande system är mer tryck, kontroll och tillsyn

Ivo:s tillsyn omfattade 27 sjukhus i alla 21 svenska regioner – och riktade kritik mot samtliga sjukhus. Det råder brist på vårdplatser i alla regioner och patientsäkerheten kan inte garanteras, konstaterade myndigheten i sin rapport. Personerna på bilden har inget med rapporten att göra.

”Patienter utrustas med grytlock och bjällror för att kunna påkalla personalens uppmärksamhet.”

Detta har hänt på en svensk akutmottagning och meningen står att läsa i Ivo:s nationella sjukhustillsyn, som presenterades den 19 januari. Det är en absurd mening, men visar dels hur illa ställt det är i svensk akutvård, dels vilken kreativitet personalen tvingas utveckla i ett fallerande system.

Den är dock långt i från det värsta i rapporten – här finns också meningar om patienter som sitter i sin egen avföring, som inte får mediciner i tid och i något fall som dör i väntan på vård. Det är rätt långt från bilden av en god vård, en fungerande välfärd.

 

Det är bra att Ivo granskar och visar oss (väldigt) svart på vitt hur illa det är ställt. Myndigheten kan också agera om ingen bättring sker, utdöma vitesförelägganden och om det är riktigt illa stänga hela verksamheten.

Jag förstår teorin som säger att hot om vite eller stängning ska tvinga fram förbättringar. Men i praktiken, hur ska det gå till om resurserna till för en bättre vård – mer personal som kan bemanna fler vårdplatser – helt enkelt inte finns?

För det gör de inte. För en dryg månad före Ivo:s rapport kom ett nödrop från SKR om att det fattades 47 miljarder kronor för att landets regioner och kommuner ska kunna ha en ekonomi i balans 2024. I den senaste budgeten sköt regeringen till sex miljarder i riktade statsbidrag. Även om man tar budet från arbetsgivarorganisationen SKR med en nypa salt så är det ett rejält glapp.

Civilminister Erik Slottner (KD), som har kommuner och regioner i sin portfölj, höll i en intervju med om att läget är tufft men sa också att ”…vi ser ju hela tiden att det finns möjligheter till effektiviseringar och förbättringar. Det här är väl ett tillfälle att sätta ännu hårdare tryck”. Han uppmanade kommuner och regioner att ”prioritera välfärdens kärna”.

 

Jag tror att många tycker att sjukhusvård ingår i välfärdens kärna, och den har alltså Ivo underkänt på 27 sjukhus runt om i landet. Enligt teorin ska den nu effektiviseras till förbättringar, under hot om vite eller stängning om så inte sker. Är det verkligen någon som tror att vården kommer att bli bättre? De pengar som skjuts till räcker möjligen till fler grytlock.

Man kan också haja till över att ministern ett år efter en pandemi som fortfarande gör avtryck i vården nu ser ett gyllene tillfälle att ”sätta ännu hårdare press”. Men han är inte sämre än någon annan, bara ännu en minister i raden som inte kan lova något annat än tryck, tillsyn och kontroll.

En fungerande vård? Finns i sjön.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln