Ship to Gaza är nära sitt mål

Jag får tag på Kajsa Ekis Ekman via en knastrig satellittelefon från den svenska båten Marianne. Ship to Gaza är fortfarande på internationellt vatten men man närmar sig sitt slutmål och de som vill stoppa konvojen visar allt större beslutsamhet. En av båtarna utsattes förra veckan för ett professionellt sabotage.

När jag pratar med Ekis, berättar hon att de är förföljda av en båt, och att en israelisk militärhelikopter cirklar ovanför dem. Israels försvarsminister liksom premiärminister Netanyahu har båda sagt, att de ska krossa båten med alla nödvändiga medel, kosta vad det kosta vill. Det är en brokig skara om arton personer ombord på Marianne. Förutom sjömännen finns där Tunisiens förre president, en spansk nunna, en journalist från Nya Zeeland och en från Russia Today. På båten finns också Dror Feiler, som var med i maj 2010, när israelisk militär gjorde bordade båtarna och gjorde blodbad - nio mördades.

Är en humanitär katastrof

Syftet med flottiljen är att bryta blockaden som förhindrar gazaborna att importera och exportera, eller att ens ta emot gåvor från vatten eller luften. Gazaremsan är en humanitär katastrof; arbetslösheten är 43 procent, halva befolkningen är under 18 år, barnen lider av undernäring, avloppen funkar inte, elförsörjningen är sporadisk, vattenreningsverket är bombat. Marianne kommer med medicin, medicinsk utrustning, solcellspaneler och skolmaterial - sånt som Israel förvägrar palestinierna. Det är den lasten som får apartheidledaren Netanyahu att stämpla Ship to Gaza som en "terrorflottilja".

En oberäknelig stat

Man kan förstå Israels rädsla; lyckas den internationella hjälpkonvojen bryta blockaden, kommer fler försöka. Gör man en sån här aktion, som utmanar en av världens starkaste militärmakter, får man räkna med reaktioner, men jag kan ändå inte låta bli att fråga Kajsa Ekis Ekman om hon är rädd? Hon svarar, medan helikoptern snurrar ovanför, att israelerna sagt att de ska attackera Ship to Gaza på måndag eller tisdag. Vad betyder ett sånt uttalande egentligen, undrar Ekis. Israel är en oberäknelig stat.

Ligger i regeringens intresse

Det internationella stödet har rasat efter de senaste årens attacker och anfallskrig, men det har inte fått dem att ändra taktik. Inget säger att de ska plötsligt agera rationellt. Men skulle Israel använda våld den här gången torde det uppstå problem av ett större slag än tidigare. Sverige har erkänt Palestina, och flera andra länder har följt vårt exempel. Kanske är det detta som gör att Netanyahu visar särskild irritation mot årets konvoj. Den svenska båten Marianne kommer med humanitärt bistånd till en av Sverige erkänd stat. Det ligger i regeringens och UD:s intresse att se till att konvojen kommer fram. Stoppar Israel Ship to Gaza, hamnar de i direkt konflikt med Sverige.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln