Han tog poetisk fajt mot stalinismen

Jevgenij Jevtusjenko var patriot och dissident

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2017-04-03

Jevtusjenko.

Den ryske poeten Jevgenij Jevtusjenko dog i lördags, 84 år gammal. Född 1933 i den sibiriska staden Zima (Vinter) tillhörde han tövädrets generation av författare som genom litteraturen hjälpte till att avslöja stalinismens brott. Samtidigt fortsatte han att försvara den ryska revolutionens jämställdhetsideal och sitt hemland Sovjetunionen. Jevtusjenko var därmed både patriot och dissident, som ibland uppmuntrades och ibland förföljdes av de sovjetiska myndigheterna.

Hans knappt 150 sidor korta men intensiva ”Anteckningar till en självbiografi”, på svenska Bekännelser av ett sovjetseklets barn från 1963, är en gripande skildring av hans uppväxt och politiska uppvaknande under stalinismen. Den är ett uppror mot det korrupta systemet, men samtidigt en kärleksförklaring till ett land och ett folk. Boken skrevs några nätter på ett hotellrum i Paris och överlämnades till västerländska förläggare innan Jevtusjenko återvände till Sovjetunionen där boken skulle förbli förbjuden.

Mest av allt kanske Jevtusjenko är känd för sin dikt om Babij Jar, som uppmärksammade massmordet på tiotusentals ukrainska judar i en skogsravin utanför Kiev under andra världskrigets nazi-ockupation. En dikt som i dag tyvärr är brinnande aktuell igen, när de nya ukrainska myndigheterna öppet hyllar fascistledaren Stepan Bandera och andra ukrainska nazikollaboratörer som deltog i Förintelsen.

Per Leander

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln