Inget är hetare än att tacka nej till njutning

Hanna Olsson: Tommie X ciggpodd rotar runt i en hel generations ­kluvenhet till rökning

Av: Hanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tommie X startade sin nya podd ”Cigarett” lagom till rökförbudet
Foto: Mio Sallanto
Tommie X startade sin nya podd ”Cigarett” lagom till rökförbudet
Poddpatrullen recenserar poddar

Hur behåller man sin rökaura när man har fimpat? Den frågan ställer sig kreatören och stylisten Tommie X i nya podden Cigarett, som lanserades lagom till rökförbudet på allmänna platser.

Inför den nya lagen bestämde sig poddens skapare för att lägga av, eftersom han annars hade lagt för stor del av sommaren på att vara rasande.

Se där, en lagändring som funkar redan innan den trätt i kraft. Men det svåra för Tommie X är inte röksuget, utan att ge upp attityden och utstrålningen som rökandet kommer med. Tillsammans med stilbildande gäster som journalisten Hanna Hellquist, livsstilsbloggaren Sandra Beijer och författaren Tone Schunnesson rotar Tommie X i en hel generations ­kluvenhet.

Åttio- och tidiga nittiotalister har en fot kvar i gamla tiders glamourisering och den andra i den trendiga avhållsamheten. För det finns inget hetare än att tacka nej till njutning: resor, alkohol, kött, shopping och cigg tillhör det förgångna. 

Samtidigt älskar många av oss Lana del Rey-mörkret, destruktivitet, frihet från moralism.


Men Tommie X, som varit med och skapat flera av dj-duon Rebecca & Fionas mest ikoniska stiluttryck, har slutat röka och det betyder någonting.

Hanna Hellquist, som varit en fix­stjärna för oss självständighetstörstande kvinnor från landet, har gjort upp med sitt drickande.

Det är slut med bilder på Sandra Beijer med en cigg i mungipan på en uteservering i Paris. Hon har också slutat.

Den nya tiden är här.


I podden Cigarett handlar samtalen om första ciggen, rökning i populärkulturen (också på väg att bli omodernt) och förhållandet till det egna blossandet.

Tommie X är samtidigt avslappnad och rättfram och gästerna berättar kanske mer om sig själva än de först hade tänkt sig. Mitt i hela den långa, tjatiga, nostalgifyllda, överdrivna debatten om rökförbud på uteserveringar är det här det mest intressanta som finns att ta del av. Här får man lov att vara lite, tja, ambivalent.

Och fortsätta elda under sin rökaura.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.