Lästips från den siste socialliberalen

Svante Weyler delar ut goda råd

Svante Weyler, förläggare. Foto: TT

Svante Weyler delar ut råd till socialdemokraterna: Läs Thomas Piketty och Robert Putnam (Expressens kultursida 24 juni).

Piketty visar med oerhörd noggrannhet hur svindlande stora förmögenhetsklyftorna och därmed hur makten hamnat i händerna på en extremt liten minoritet. Putnam skildrar den sociala upplösningen av det moderna kapitalistiska som slagit sönder mänskliga gemenskaper, delaktighet och möjligheter till social rörlighet.

Weylers råd bör tas på djupaste allvar. Men varför lämnar han dem inte till Folkpartiet, till de liberaler som Weyler ändå står så nära?

Det var liberalen Beveridge som skapade välfärdssamhället, främst den geniala offentliga hälsovården i Storbritannien. De klassiska starkt ideologiska liberala tänkarna ville ha bort arvsrätt och beskatta förmögenheter hårt, som Piketty. Liberalen Keynes skulle håna dagens kamrersartade budgetpolitik. Virginia Woolf, som ingick i samma intellektuella kollektiv som Keynes (Bloomsbury) har ovanligt mycket att lära dagens feminism.

Svante Weyler tyckte väl inte det var mödan värt att besvära liberaler med deras ofta storslagna ideologiska arv. Den organiserade socialliberalismen är död, den auktoritära, historielösa Jan Björklund ger order. Så Weyler, en av de sista socialliberalerna, vänder sig klokt nog till socialdemokraterna: de nya liberalerna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln