Underhållande jakt på försvunnen låt

”Reply all” står för ett underbart granskande nörderi

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Har du någon gång fått en låt på hjärnan men för ditt liv inte lyckats lista ut vilken det är? Har du någon gång haft en melodi malande i skallen utan att ha hunnit fippla igång Shazam och kunnat scanna av vilken låt det är? Eller har appen stött på patrull? Jag gissar ja. Och det är lika förjävligt varje gång.

De flesta av oss skakar av oss irritationen och går vidare med våra liv i sinom tid. Det gjorde inte huvudpersonen i denna podd. Och det gav upphov till ett ganska fantastiskt gräv i podcasten ”Reply all”.

I avsnittet ”The case of the missing hit”, som den senaste tiden blivit hyllat långt utanför poddens vanliga lyssnarkrets, berättas historien om jakten på den låt som en man i Kalifornien hörde i bilradion och som sedan visade sig vara ospårningsbar.

Men skam den som ger sig. Det som följer sedan är ett näst intill true crime-späckat utredningsförfarande där låten rekonstrueras ur hans minne och spelas in i studio, för att sedan skickas runt till producenter, skiv­bolag och experter världen över. Sakta men säkert nystas sanningen upp. Det är som ett slags omvänd variant av SVT:s ”Hitlåtens historia”.

Den här jakten på svar i ett högst bagatellartat fall är fantastiskt underhållande och spännande. Trots att det handlar om en okänd låt och inte … säg …  ett kidnappat barn, så gnager oron att man inte ska få veta. Den här sortens granskande nörderi finns det sällan utrymme för så att någon tar sig tid att dels göra det och dels göra en välproducerad produktion om fallet är upplyftande.

För mig är ”Reply all” en ganska ny bekantskap men det är en långkörare som tröskat på och tagit de små historierna på största allvar ända sedan 2014. Om man nu känner att det är övermäktigt att ta igen sex år av missade poddar så går det utmärkt att hoppa in varsomhelst i tidslinjen. ”The case of the missing hit” är en utmärkt start.

Hur det slutar ska jag inte spoila. Men jag kan hinta om att det kanske kan fortsätta på en bar i North Carolina.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN