Otroligt genomarbetad men helt gränslös true crime

Stefan Sköld om Neil Strauss blockbuster-podd ”To live and die in LA”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”To live and die in LA”

KULTUR

Utöver att på uppdrag av musikmagasinet Rolling Stone dricka sprit med Bruce Springsteen och läcka låtar åt Snoop Dogg är Neil Strauss kanske mest känd för att ha skrivit rockbiografin ”The dirt” om Motley Crüe och den ökända raggningsboken ”The game” om hur man får brudar genom att vara ett as. Våren 2019 har han dock sadlat om till true crime-poddare genom ”To live and die in LA” som nyligen gått i mål efter en minst sagt succéartad säsong. Podden har laddats ner mer än 15 miljoner gånger och blivit en megasnackis.

”To live and die in LA” handlar om en ung kvinna med skådespelardrömmar som flyttat från Makedonien till Hollywood – men som plötsligt försvinner spårlöst. Kvinnan heter Adea Shabani – och ska vara huvudrollsinnehavare i den här podcasten. Det är dock svårt att se annat än att det är Strauss själv som stjäl rampljuset i denna mycket spännande och genomarbetade men samtidigt totalt gränslösa krim-historia.


Neil Strauss slår sig ihop med privatdetektiven Jayden som fått i uppdrag av Shabanis familj att reda ut vad som hänt dottern. Sen följer tolv episoder plus bonusavsnitt av extremt utlämnande vittnesmål från de misstänkta, deras vänner och anhöriga till både dem och offret. Allt parallellt med själva utredningen då fallet fortfarande är öppet. Och känslan är att podcasten ligger långt före polisen.

Om man ignorerar de uppenbara etiska betänkligheterna kring vad som de facto publiceras i den podden är det en mycket fascinerande historia och ett gediget grävarbete av Strauss och personerna runt honom. Det är också både imponerande och djupt oroande hur de kan leta reda på sanningen via google-historik och digitala uppgifter man tror ska vara privata.


Det som stör helheten är tyvärr Stauss glorifierade persona – rockstjärnejournalisten med lite väl stor självbild. Ingen är egentligen intresserad av journalisten bakom storyn. Men journalisten bakom just den här storyn är utan tvivel omåttligt intresserad av sig själv och till slut blir hans röst en stoppkloss framför en annars unik lyssnarupplevelse.


Mer sommarlyssning

HOLLYWOOD: P3-Dokumentären ”Charles Manson och Hollywoodmorden” - på tal om spektakulära krimhistorier.


HÄLSINGLAND Kan vara färgad av en sommar i hembygden men ”Historier från Hälsingland” om sägner och folktro är behaglig sommarlyssning.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.