De hotar medelklassen med invandrarungarna

Nu försvarar högern marknadsskolan med krav på ökad segregation

Utfrågningen i Agenda fick delar av högern att hota med att lämna landet

Nyligen publicerade Friskolornas riksförbund av misstag interna anteckningar från ett medlemsmöte på sin sajt. Inga sensationella uppgifter framkom, men förbundet konstaterar att det är ett ”tufft debattklimat” just nu och efterlyser exempel på nöjda föräldrar och medarbetare på friskolor som kan lyftas fram.

Kanske dök inga spännande exempel upp. I samband med SVT Agendas utfrågning om skolan skränade sociala medier-högern med helt andra argument för marknadsskolan. Timbros Catarina Kärkkäinen raljerade om att skolforskare över huvud taget lyfte fram värden som jämlikhet. En moderat kommunpolitiker slog uppbragt fast att hon hellre lämnar Sverige än har sin dotter i en skola i ett utsatt område. Twittertänkaren Hanif Bali gjorde en demografisk analys och landade i att ”Svenskar måste tillåtas att segregera sig för att bibehålla sitt språk.”

Högerns försvar för marknadsskolan och det absurda kösystem som finns på plats i dag handlar nu om att skrämma upp en röststark grupp medelklassväljare genom att hota dem med fattiga invandrarbarn. Ungar som – gud förbjude – kan komma att sitta i samma klassrum som de lydiga och lyckade om den galna vänstern får som de vill.

Detta är inte ologiskt. När debatten om materiella och ekonomiska perspektiv förlorats och diskussionen om kunskap och kvalitet bara leder till att ännu fler ifrågasätter vinstdrivande aktiebolagsskolor vänder sig högern ännu en gång till kulturkriget. Spelar på xenofobi, fördomar och rädslor. Man får då också med sig Sverigedemokraterna. SD-väljarna tycker generellt illa om vinst i välfärden och marknadsskolan, vilket partiet känner till. Men kan man göra det till en fråga om hotet från den andre, då är det omöjligt för SD att inte ansluta sig. Trots att jämlikheten, en likvärdig skola över hela landet, är inskrivet i skollagen.

Kriget mot en jämlik skola där barn kan mötas – med skiftande erfarenheter, olika klassbakgrunder och vitt skilda förutsättningar – är på så sätt ett perfekt gemensamt projekt för moderater och sverigedemokrater. En politisk stridsfråga där kapitalets intressen går hand i hand med rasismen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.