Bojkott som vapen

Idag inleds Pride – med en pressad HBTQ-rörelse

Idag inleds Stockholm Pride, inte utan oro.

Det var en pressad HBTQ-rörelse som i dag samlades på Pridehouse i Stockholm för att prata strategi. I panelen satt regissören Farnaz Arbabi och de tre Fi-politikerna Irma Flores Bertilsson, Andrés Esteche och Sissela Nordling Blanco.
De berättade om nazister i Almedalen och högerextremister på bokmässan. Om Sverigedemokrater som tränger sig in på separatistiska seminarier och Järva Pride-deltagare som försöker sabotera Pride.
Vad är det här för land egentligen? utbrast Esteche. Andra talar, lite på skoj, om ett emigrera.

Många antirasister och vänstermänniskor känner säkert igen sig. Så här har det låtit i den breda vänstern i flera år nu: att vi hukar i den politiska vinden och sneglar mot Tyskland, Kanada eller Spanien.
Panelen beskriver en dubbel process. Normaliseringen av SD har lett till att även fullfjädrade nazister vädrar morgonluft. Nazisternas offensiv innebär i sin tur att SD att oftare räknas till den anständiga politiska gemenskapen. De är ju, trots allt, inte folkmördare.

Samtidigt håller den egna rörelsen fortfarande stånd. Inga Sverigedemokrater i Prideparaden, inga SD-politiker i RFSL:s paneler.
Men det är en reaktiv försvarsstrid. "Det enda vi gör är att kämpa mot högerextremismen", säger Arbabi.
Alla förespråkar, med Bokmässan och Almedalen som exempel, bojkotten som vapen. Nordling Blanco kan tänka sig ett organisationsförbud.
Men den stora frågan får inga svar: hur vrider man en hel tidsanda? Hur ställer man om från försvar till anfall?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.