”Så funkar det” är den enda podd jag behöver

Efter alla dessa år känns formatet fortfarande lika fräscht

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anders Johansson och Måns Nilsson gör ”Så funkar det” tillsammans.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Anders Johansson och Måns Nilsson gör ”Så funkar det” tillsammans.

KULTUR

Jag lyssnar på podd varje dag. Dels för att det är mitt jobb, dels för att jag älskar det. Dokumentärer och intervjuer. Killar som snackar sport. Tjejer som snackar brott. Radioteater. Allt. I snitt lyssnar jag nog på mellan 15 och 20 olika poddar varje vecka.

Men det främsta skälet till att jag lyssnar så mycket är för att slå ihjäl tiden mellan de 14 dagarna det tar för Anders Johansson och Måns Nilsson att få ut ett nytt avsnitt av Så funkar det. Det är helt ärligt den enda podd jag verkligen behöver.

Det fanns en tid då jag aldrig lyssnade på radio. I alla fall inte aktivt. Visst, jag kunde alla Hassans busringningar utantill och fnissade till Rally och Pippirull när de dök upp på någon kompis kassettband (googla, kids!) med inspelad radio. Men först 2001 rattade jag med uppsåt in en radiokanal och lyssnade på ett radioprogram. Det var Så funkar det med Anders & Måns.

Radioprogrammet var och är lika enkelt som genialt i sitt format. De två varma, glada och nyfikna herrarna vid mikrofonerna tar helt enkelt emot frågor och funderingar kring precis vad som helst och gör sitt bästa för att på ett så bra och roligt sätt som möjligt svara på dem. Det blev en succé och radioprogrammet flyttade ett par år senare in på tv. Jag satt såklart klistrad. Hur länge kan man leva på banan? Finns Gud? Varför luktar fisken nors som gurka? Allt levererat med ett soligt fågelkvitter till Anders Johanssons spralliga östgötska och Måns knarriga skånska. Magiskt.

Så när ”Så funkar det” gjorde comeback som podd 2017 var vi många som kastade oss över våra poddspelare i en förhoppninga att svepas med till enklare tider i början av 00-talet när en frågestund i radio kunde vara veckans höjdpunkt. 

Men vad vi fann var mycket mer än en nostalgitripp. Vi fann ett format som kändes precis lika fräscht nu som då. Snäll, enkel humor. Glädje och värme. Och snart får vi kanske veta vilken som är Sveriges allra tråkigaste lek. Jag längtar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.