Tomtar i tajta trikåer

Julkalender, lucka 15: Ulrika Stahre om lycramän och cykelnissar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hjultomte
Foto: Robert Couse-Baker (Flickr, CC BY 2.0)
Hjultomte

KULTUR

LUCKA 15 Årets tomte är i år och alla andra år den ansikts- och vettlösa cykelgalningen, som befolkar cykelbanorna inte bara sommartid utan året runt.

Hen, som tränar inför Vätternrundan/tränar i största allmänhet, är välutrustad som få. Tomtesläden är en cykel i 40     000-kronorsklassen, renarna är svällande muskulösa lår. Målet är inte gåvor till mänskligheten i form av julklappar, utan plågor till mänskligheten i form av katastrofer, olyckor och ovett.


Ja, jag vet. Alla skäller på memils – medelålders män i lycra. Men få har insett att de inte bara kommit för att stanna (nå, om de ändå någon gång kunde just stanna), de har dessutom fått sällskap av en växande grupp tomtenissar, elcykelmarodörerna. Vi vanliga dödliga får kasta oss åt sidan i krävande uppförsbackar, för där kommer tomtefar eller tomtemor flåsande tätt följd av glidarna som utan ansträngning susar fram.

Miljöpartiets bidrag till en bättre värld, elcykelpremien, har kanske inte inneburit några jätteförändringar. Men det har ändå gett oss dessa nissar. Jag får vara glad för det lilla. Och väntar nu i juletid bara på att det samlade tomteuppbådet ska ge mig något, något annat än gammal vanlig hederlig julilska.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.