Tidningen framför allt

Rolf van den Brink om varför Thomas Mattsson tvingades bort

Thomas Mattsson på Expressens redaktion.

Det ska bli den sista Almedalsveckan för Thomas Mattsson som chefredaktör för Expressen. Han är något av kung här med ett tjugotal medarbetare på plats varav cirka femton är journalister. Ärkerivalen Aftonbladet har fem. Men Thomas Mattsson fladdrar med blicken. Hälsar inte som han brukar.

Denna fredag ska hans framtid avgöras. Om han inte redan vet det, så anar han det sannolikt. En chefredaktör på en klassisk kvällstidning når framgång på att ha intuition, veta hur vinden blåser, veta att skildra maktspelet externt och känna till vilka som utmanar om makten internt.

Han vet att klockan klämtar för honom. Klart att han vet. Klockan har klämtat i mer än tre år nu.


När Jeanette Bonnier, storägare i Bonnier och tillsammans med Carl-Adam Nycop grundare av Expressen, avled den 16 april 2016 förlorade Expressen en ”vakande moder”, som Thomas Mattsson, själv utrycker det. Skyddsängeln som försåg honom med ägarfamiljens carte blanche.

Just det kortet ingår i fortsättningen inte i leken. Den 31 maj 2016 föreslås Anders Eriksson bli ny chef för Bonnier News, inklusive Expressen, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenska Dagbladet och numera även lokaltidningskoncernen Mittmedia. Han är en managementkonsult utan egentlig erfarenhet av redaktionellt arbete som började på Bonnier år 2009, samma år som Thomas Mattsson utsågs till chefredaktör för Expressen.

Anders Eriksson lyckades vända Bonniers affärsmediers förluster i Norden, Östeuropa och Tyskland till tillväxt och vinst. Något som passar Bonniers stora ägarsläkte utmärkt. De behöver avkastning, då som nu, och har allt mer börjat intressera sig för fastighetsaffärer och vill rent av sälja TV4 till Telia. Anders Eriksson får fullt förtroende att leda de anrika tidningsbolagen.


Han ser till att bli vd i samtliga tidningsbolag, men inrättar sin egen arbetsplats på Expressen. Även Anders Eriksson är på plats under Almedalsveckan. Han och andra Bonnier-höjdare så som koncernens ordförande Thomas Franzén och Thomas Mattsson hänger på DJ Battle på onsdag kväll. Då är det fortfarande glada miner.

I Visby under Almedalsveckan är det uppenbart att Thomas Mattsson och Expressen går sin egen väg

Två dagar senare kan Thomas Mattsson ses springa oroligt omkring i Almedalen, ofta med redaktionschefen Magnus Alselind. Kanske bråkar Nordiska Motståndsrörelsen med honom? Eller har Expressen ett scoop på gång? Nja, men de har i alla fall en intervju med Aviciis pappa.

När han får chansen utser Anders Eriksson sitt team.

Han återinstallerar den tidigare petade Peter Fellman som chefredaktör på Dagens Industri. Han utser Mikael Nestius till affärsområdeschef för nyförvärvade Mittmedia. Två lojala män, som visserligen brinner för medier, men också har den pragmatiska inställningen att medier är företag som ska leverera vinster.

De gör som chefen säger och är beredda att samordna sig med de andra tidningarna och bilda en stark, enad front mot aktörer som Netflix, Schibsted, Google och Facebook.


I det här teamet ska inte Thomas Mattsson ingå. I Visby under Almedalsveckan är det uppenbart att Thomas Mattsson och Expressen går sin egen väg. Medan Bonnier News tidningar koordineras runt kallbadhuset Kallis har Expressen inrättat en egen ”lounge” ett par kvarter bort, helt i linje med Thomas Mattssons sätt att bygga Expressen som sitt ett eget kungarike, så som tidigare Dagens Nyheters Herbert Tingsten, Expressens Bo Strömstedt, Aftonbladets Torbjörn Larsson, män med grandiosa publicistiska uppsåt i allmänhetens intressen och en oändlig distans till andra intressen, såsom ägarnas.

Han startar ambitiösa utrikesprojekt och matchar fram reportrar som Magda Gad och Kassem Hamadé. Han bygger ut den digitala räckvidden så att Expressen nästan kommer ifatt ärkefienden Aftonbladet. Han startar en gemensam podd om medier med Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin.

Men han skriver också en ”kärleksförklaring” till Aftonbladet som fälls i Pressens Opinionsnämnd, där han passar på att namnge tre reportrar indragna i Metoo-diskussionerna.


Han stöttar ryggmärgsmässigt och oavkortat andra journalister som drabbas av hot och förtryck, så som Dawit Isaak och redaktionen på terroristattackerade Charlie Hebdo. Han riskerar sin egen hälsa och sin familjs säkerhet i kampen mot högerextremister, islamister och gängkriminella, och bygger samtidigt sitt eget varumärke starkt med hjälp av Expressens allt större digitala kanaler.

I tre år har Anders Eriksson och delar av Bonniers koncernledning velat flytta på honom. Denna fredag under Almedalsveckan ska det ske.

Sedan är det en annan sak att Expressen inte når samma lönsamhet som Aftonbladet. Och ska sanningen fram, är det knappast Expressen som står för de stora avslöjandena. Det är Dagens Nyheter som har snurrat upp Carema-skandalen, Transportstyrelsen och Riksrevisionsverket. Det är Aftonbladet som har avsatt S-ledaren Håkan Juholt och fällt politiker som inte har kunnat skilja på sin egen och statens plånbok.

Likväl åstadkommer Thomas Mattsson fantastiska saker. Han får därför sitta längre än vad Anders Eriksson antagligen hade tänkt sig.


Helgen efter Almedalen slipar Thomas Mattson sannolikt på sin avskedskrönika. I den använder han ordet ”jag” 33 gånger. Ordet ”vi” tolv gånger. Med formuleringen ”en tidning är ju inget företag utan en – t i d n i n g” sätter han fingret på vad som skiljer honom från andra chefredaktörer inom Bonniers.

Storyn som Bonnier prånglar ut är att Thomas Mattsson själv har fattat beslutet. Men han gick inte frivilligt

Thomas Mattsson anses sätta sig själv som person högre än sin tidning, därtill med en otidsenlig ledarstil där allt styrs av en liten skara. Han definierar själv vad tidningens uppgift består i.

Exakt här tycks gränsen gå för hur självständig en chefredaktör kan bli inom Bonnier i dag. Men det har alltid handlat om att tjäna pengar för Bonnier. Ju mer pengar, desto mer frihet till cheferna. Det är därför det är Anders Eriksson, och inte Thomas Mattsson, som åtnjuter familjens förtroende nu.

På måndag strax före klockan elva skickas pressmeddelandet ut om Thomas Mattssons avgång. 1,5 timme senare är hans namn borta från alla Expressens sajter. Storyn som Bonnier prånglar ut är att Thomas Mattsson själv har fattat beslutet. Men han gick inte frivilligt.


Kungadömets tid Expressen är över. Bonnier News ska köras som en federation av samarbetande stater ledd av en osentimental koncernchef. Vem kan vara kung när stridskassan från spelföretags och andras annonser minskar, och koncernledningen kräver åtdragningar och bantningar av grandiosa projekt som tv-kanalen?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.