Pajas – eller en röst för sin generation

Danska politiker reagerade på Jonas Eikas tacktal

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Mette Frederiksen, Jonas Eika Rasmussen och Pia Kjærsgaard
Foto: TT
Mette Frederiksen, Jonas Eika Rasmussen och Pia Kjærsgaard

”Författarpajas!” och ”Skäms, Jonas Eika!”

Flera danska politiker reagerade hårt när författaren Jonas Eika i sitt tacktal för Nordiska rådets litteraturpris gick till attack mot dansk socialdemokrati och dess ledare Mette Frederiksen. ”Mette Fredriksen, som står i spetsen för en socialdemokrati som kommit till makten genom att överta den förra regeringens rasistiska språk och politik”, sa han bland annat.

Reaktionerna kan ses som en provkarta över partilandskapet. Den som kallar Eika ”författarpajas” var Fredriksens partikamrat Rasmus Stoklund, talesperson i invandrings- och integrationsfrågor, och den som tycker att Eika borde skämmas var Pia Kjærsgaard, veteran från Dansk Folkeparti.

Å andra sidan twittrade Mogens Jensen, minister i Fredriksens regering, ett ”ett stort och varmt grattis” till Eika, med tillägget att han förvisso inte håller med om kritiken mot regeringens politik – men att han hyser stor respekt för Eikas litterära kvaliteter.

Uffe Elbaek, ordförande för socialliberala Alternativet, hörde en röst för en generation: ”Min generation har Carsten Jensen. De unga har Jonas Eika”.

Fredriksen själv, som satt på första raden tillsammans med bland andra Stefan Löfven, har inte kommenterat talet men det noterades att hon inte applåderade sin prisvinnande landsman.

Jonas Eika, 28, belönades för sin novellsamling ”Efter solen”. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.