SVT låter lobbyisten propagera för kapprustning

Torsten Kälvemark hjälper Agenda med researchen

Av: Torsten Kälvemark

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SVT Agendas programledare Camilla Kvartoft, Anna Hedenmo och Mats Knutson.
Foto: SVT
SVT Agendas programledare Camilla Kvartoft, Anna Hedenmo och Mats Knutson.
Foto: SvD
Edward Lucas

Public service-kanaler brukar ibland vara angelägna om att varudeklarera sina medverkande, särskilt om de kan tänkas ha suspekta vänstersympatier. Är de däremot aktiva i organisationer som företräder stormaktsintressen eller vapenindustrins giganter är åsiktsregistreringen inte lika självklar.

Ta till exempel Edward Lucas som i söndagens Agenda i SVT intervjuades av en sammanbiten Anna Hedenmo.

Han presenterades troskyldigt som en brittisk författare och journalist när han med domedagsstämning och utan nämnvärda kritiska frågor fick förkunna att ryssarna med all sannolikhet kommer att försöka påverka nästa svenska val. Framför allt måste man enligt Mr. Lucas se upp med politiska partier som inte vill ha ett robust svenskt försvar och som Ryssland därför gärna vill ha i regeringsställning.
Vad redaktionen inte lät tittarna veta är att Edward Lucas också har en annan hatt än den journalistiska. Han är nämligen Senior Vice President för den USA-baserade tankesmedjan Center for European Policy Analysis (CEPA). Det är en organisation i det nya kalla krigets tjänst. Man hymlar inte på sin hemsida vilka som skjuter till pengarna. Där finns förstås Pentagon och Nato men också några av världens rustningsgiganter: Lockheed Martin (den stora stridplanstillverkaren), Bell Helicopter, Raytheon (världens största leverantör av robotvapen), BAE systems (Europas största försvarskoncern). Plus några energijättar som Chevron och Cheniere (konkurrent till den ryska gasexporten).

Typiskt för CEPA:s analyser är att man skyller allt ont i Europa på Kreml. När en av organisationens ledande medarbetare ska uttala sig om de internationella bekymren för utvecklingen i Polen säger han till exempel att det är en överdrift att demokratin där är hotad. Det stora problemet är i stället Putins imperialistiska ambitioner.


Långt ifrån att vara en kritisk och oberoende journalist av den gamla hederliga brittiska sorten är Edward Lucas alltså en fullfjädrad betald lobbyist för industrier som vill öka kapprustningen i Europa. Han speciella världsbild bekräftas också av det han sagt om att Edward Snowden är en brottsling som han personligen skulle vilja ta till närmaste polisstation.

Fast han har naturligtvis rätt i att många internationella aktörer kommer att försöka påverka det svenska valet 2018. Ryssland är en part. Det militärindustriella komplexet en annan. Vilken regering Lucas för egen del vill se i Rosenbad är ingen hemlighet. Men så är han ju också en sedan länge flitigt anlitad kolumnistSvenska Dagbladets ledarsida. Men inte heller det upplyste Anna Hedenmo om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.