Hans bilder gav liv åt det fantiserade

Martin Söderström om en välförtjänt hyllning av Nils Gulliksson

Av: Martin Söderström

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Nils Gulliksson

Han tecknade mutanter, drakar och demoner och fick status som rockstjärna.

Som illustratör på legendariska spelförlaget Äventyrsspel gav Nils Gulliksson mer än någon annan form åt den svenska rollspelshobbyn på 80- och 90-talen. Av alla tecknare på förlaget var Gulliksson alltid den coolaste. Hans illustrationer hade en kaxig udd av attityd och action. Det var drag i det han ritade och där andra på Äventyrsspel stretade åt jordnära regelstudier om grisodling, borgbyggen och fältslag så ritade Gulliksson muterade björnar med automatgevär och läderklädda helvetesdemoner med skärsår och Magnumrevolvrar.

Att Gulliksson nu hyllas med en konstbok – Nils Gulliksson: Illustrationer och skisser (red. Orvar Säfström, Fria Ligan) – känns självklart och välkommet. Boken har kommit till via en kickstarter-kampanj som drog in över 700 000 kronor. Det är en skarp studie av en illustratör med krut i pennan. Nils Gulliksson gav liv åt det fantiserade och gläntade på dörren till det fantastiska. Stilbildande är ett slitet ord, men på Gulliksson passar det som ett Rambo-pannband.

Jag minns ett möte med Nils Gulliksson på spelkonventet LinCon. Trots ringlande köer ritade han av min rollperson i Mutant, komplett med skäggstubb, läderjacka och Uzi. Längst ned plitade han ”Till Martin från Nisse −91”. Jag har kvar min original-Gulliksson på vinden, i lådan med gamla rollspel. Nu ger jag den ett nytt liv bakom glas och ram. Det är han värd, Nisse.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN