Rebeccas & Fionas tomma symboler

Jack Hildén: Svårt att ta deras ställningstaganden på allvar

Av: Jack Hildén

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

När popduon Rebecca & Fiona uppträdde på Europride i fredags gjorde Fiona Fitzpatrick det i en tröja med hammaren och skäran. Det obeskrivligt smaklösa och historielösa i detta (särskilt på Pride) har redan avhandlats och missförstå mig inte – samtidens krav på offentlig avbön är orimligt. Jag tycker inte att Fiona ska rullas i tjära och fjädrar medan en folkmobb mässar ”Shame, shame”.


Däremot är det värt att begrunda något hon säger i ursäkten: ”Jag tänkte inte så långt när jag valde kläder”.

När musikerna gästade Sommarkrysset nyligen kuppade de programmet genom att låta bakgrundsdansarna ha tröjor med trycket ”Fuck SD”.

Resultatet blev en massa näthat. Men också uppbackning, som kom från det önskade hållet och som kanske gav luft under vingarna för att köra lite kommunisttröjor när de ändå var i gång.

Men om Fiona nu inte tänker så noga på kläderna, varför skulle man då ens ta ställningstagandet mot SD på allvar?

De hade lika gärna kunnat ha en röd tröja med ett gult M, ifall McDonald’s hade lyckats paketera sig som ett alternativ för hipsters som ”tar ställning” i en postmodernistisk kitschverklighet där ingenting betyder något. Allt blir symboler, identitetspolitik i tommaste tänkbara form.

”Utöver att be om ursäkt vill jag förtydliga att jag absolut inte står bakom några former av trakasserier, förföljelser eller brott mot mänskliga rättigheter”, skriver hon vidare på Instagram. Puh, det var ju skönt. Vad betyder det? Ingen aning, och vem bryr sig?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN