Spansk juridik misslyckades

Katalanernas självständighet hanteras med våld och repression

Anhängare till ett självständigt Katalonien.

Den hårt politiserade spanska högsta domstolen gav i torsdags upp kampen mot Carles Puigdemont, länge ledare för de katalanska separatisterna. Domstolen kräver inte längre att Puigdemont utelämnas från sin exil i Tyskland och till ett kanske 30 år långt fängelsestraff.

Den högsta juridiska instansen i delstaten Schleswig-Holstein slår fast att den katalanska ledaren inte kan anklagas för uppror, statskupp eller statsfientlig verksamhet. Samma bedömning har belgiska domstolar tidigare gjort.

Nederlaget för det spanska rättsväsendet och det politiska systemet är enormt. Det sammanflätade makten av regering, domstol och ledande medier ville lösa det ”katalanska problemet” juridiskt och repressivt. Först slog militär och polis brutalt till mot folkomröstningen den 1 oktober förra året. Sedan greps och fängslades ledande politiker; några hann lämna landet.

En grundläggande politisk fråga, katalanernas självständighet, hanterades med våld och repression. Inte med politik och demokrati. Följderna för det spanska systemet har blivit förödande: Högerregeringen har tvingats avgå.

Rättsväsendet har nu underkänts av oberoende europeiska domstolar.
Spanien kommer inte heller undan löjet. Puigdemont och de andra politikerna i exil kan röra sig fritt över hela världen - utom i Spanien.

En spansk politiker är särskilt upprörd över tyska och belgiska domstolar; Albert Rivera, ledare för det liberal-auktoritära partiet Ciudadanos. Rivera är spansknationalist och har jublat mer än andra över att liberala katalanska politiker fängslats eller drivits i exil.

Den katalanska rörelsen är och har i stort sett alltid byggt på en allians mellan liberaler och vänsterdemokrater. ”Varför vill aldrig svenska liberaler tala med oss?”. Den frågan ställer ofta katalanska politiker till mig. Jag hänvisar till EU-kommissionären Cecilia Malmström, liberal och en varm vän av katalansk frigörelse.

Dessutom en verklig expert; hon skrev sin doktorsavhandling i ämnet.
Hon är säkert solidarisk med de politiska fångarna i Katalonien: släpp dem fria.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.