Nytt sabotage mot Falkholt

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den vandaliserade graffiti­målningen i Göteborg.
Den vandaliserade graffiti­målningen i Göteborg.

En ”impotent protest”. Ja, så kan man verkligen karakterisera vandaliseringen av graffitikonstnärens Carolina Falkholts väggmålning på Ringön i Göteborg. Orden är konstnärens egna och sabo­taget utgörs av ett antal fumliga vitbleka spår av en roller, som nästan täcker den nedre halvan av verket.

Falkholts verk är en del av konstfestivalen Hall of Fame, ett stort kultursamarbete som är en sorts första steg i gentrifieringsprojektet Vision Älvstaden. Knappt hade färgen torkat i och med invigningen i helgen förrän någon var där och kladdade.

Det har hetsats mot Falkholts konst förut. Hennes motivval, ofta kvinnokroppar, vaginor, rätt och slätt fittor, har fått många, framför allt SD-politiker, att gå i taket. I riksdagen förespråkade Margareta Larsson, numera politisk vilde, till och med att Carolina Falkholt borde fängslas.

Idén om konsten som en autonom verksamhet i en demokrati ­delas uppenbarligen inte av alla. Hur impotent protesten än var i helgen, så är konstverket för närvarande förstört. Falkholt har sagt sig ­vara redo att måla igen. Till hennes metod hör att måla över och måla in provokationer och slagord. Så även vandalisering kan i rätt händer förädlas till konst.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.