Kultur

Francos spöke går igen i spansk politik

I Kataloniens kommande val lierar sig liberalerna med högerextrema Vox

Av: 

Olle Svenning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kvinnor gör fascisthälsning den 20 november i år för att hylla general Franco på dagen 45 år efter hans död.
Kvinnor gör fascisthälsning den 20 november i år för att hylla general Franco på dagen 45 år efter hans död.

KULTUR

”26 miljoner spanjorer måste avrättas”, rekommenderar Rafael Beca, pensionerad spansk general. Halva befolkningen är nämligen ”hijos de puta”, horungar, som stöder den socialkommunistiska regeringen.

Över 400 höga äldre spanska officerare, bland dem ett femtiotal generaler, amiraler och Irakkrigsveteraner instämmer. Tiden för statskupp är inne.

Generalernas chat redovisas av Infolibre, en av de många skarpa spanska nättidningarna.

De gamla krigsherrarna har ivrigt och i två brev skickat sina budskap till kung Felipe. Monarken uppmuntras att slå till mot den ogudaktiga regeringen och genomföra en ny Reconquista och återerövra nationen från främlingar och muslimer.

Kung Felipe har, i motsats till vad hans far Juan Carlos gjorde, inte svarat kuppromantikerna och Franco-nostalgikerna. Juan Carlos avvärjde med visst mod det fascistiskt-militära kupphotet i februari 1981. Det är värt att minnas också nu när han befinner sig i exil i Förenade Arabemiraten, av alla ställen. Han har flytt de många åtalen för skattebrott, korruption och ekonomiska svindlerier.

Högerextremister använde dagen till att klistra nazisymboler och höja hakkorsflaggor vid torget Plaça Sant Jaume

Vågen av Franco-sympatier sköljer då och då över Spanien och den har fått viss styrka sedan liket av diktatorn grävdes upp och flyttades till en tämligen obemärkt kyrkogård. Att diktatorns minne vårdas av andra än åldriga generaler demonstrerades helt nyligen i Barcelona under ceremonierna på årsdagen av den spanska demokratiska konstitutionen.

Högerextremister använde dagen till att klistra nazisymboler och höja hakkorsflaggor vid torget Plaça Sant Jaume. Historiska områden för den judiska befolkningen och där Spaniens första synagoga restes. 

Den antisemitiska aktionen är polisanmäld av det judiskt-katalanska förbundet och Barcelonas socialistiska borgmästare Ada Colau.

Nazimanifestationen genomfördes i samverkan med högerextrema Vox, allierat med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet och med moderater och liberaler i Spaniens största region, Andalusien. Vox ideolog Rafael Bardaij, kommer från den västliga högerliberala elit vars medlemmar allt oftare marscherar till den högerextremistiska gemenskapen.

I en intervju säger Bardaij att han är emot invandrare för att de representerar lägre stående civilisationer; han är också mot lagar som skyddar kvinnor mot våld: ”Man kan väl inte stifta en lag bara för att det mest är kvinnor som får på käften och mördas.” 

”Vox är inget bihang till andra högerpartier, vi ska styra.”

Om drygt två månader håller Katalonien val. Liberalerna har lovat alliera sig med Vox.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spansk politik

Vox

Francisco Franco