Lagseger för de ensamma

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Singelkvinnor ett steg närmare inseminering

Snart kan det bli verklighet för ensamstående kvinnor att lagligt bli inseminerade. Foto: COLOURBOX
Snart kan det bli verklighet för ensamstående kvinnor att lagligt bli inseminerade. Foto: COLOURBOX

I går la justitiedepartementet en remiss till lagrådet om att göra det tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras, och alltså kunna bli föräldrar utan en partner att dela föräldraskapet med.

Frågan har vevats i åratal. Under tiden har massor av ensamstående kvinnor blivit gravida ändå – rest utomlands, främst till Danmark. Barnen har vuxit upp, som barn gör. Omedvetna, förhoppningsvis, om att två partier i riksdagen, SD och KD, helst hade sett att de inte fanns.

Legalitet är viktigt. Om ett sätt att bilda familj är lagligt, blir det också accepterat och upphör att vara normbrytande. Men egentligen är den ensamstående mamman en trop i vårt samhälle. Hon har alltid funnits, kommer alltid att finnas. Hennes och hennes barns plats i både historia och samtid är central.

Men i SD och KD-världen finns bara den heteronormativa kärnfamiljen. Det räcker inte att den är vanligast, den ska vara allt. Skälen man nu anför – om man ska tro KD:s gruppledare Emma Henriksson när hon debatterade i radions Studio 1 – är att pappor är viktiga. Jo, självklart. Kom gärna tillbaka, SD och KD, när ni förespråkar andra vägar till pappors delaktighet, delad föräldraförsäkring till exempel. Eller ska pappa mest vara på papper?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.