Vi är inte vita nog för Arpi

Alternativmedia börjar bli mer anständiga än SvD:s ledarredaktion

Martin Aagård om Ivar Arpi

Ivar Arpi är ledarskribent Svenska Dagbladet och ser ut som en rysk boxare. Han är lång, armarna har uppenbar räckvidd och han har ett skägg som placerar sig mitt emellan Tolstojs och Tjechovs. Kanske påminner det mest om Solzjenitsyns efter att han blivit reaktionär. 

Det är med andra ord enkelt att se att Ivar Arpi är invandrare från Ryssland.

Vilket är ganska lustigt, eftersom han själv länge försökt föra i bevis att invandringen frestar hårt på våra samhällsstrukturer.

Jo, Arpi är faktiskt invandrare, om man ska förlita sig på den metod han själv använder i sin senaste text ”Migrationen förändrar hela Sverige i grunden” (SvD 11 juni)


I den åker han nämligen till ”en mindre tätort” och spanar på gatan. Där kan han se att samhällets demografi förändrats: ”Tidigare fanns kanske några få invandrare på den här lilla orten, nu domineras stadsbilden av dem.” 

Har man inte gjort det förr så sätter man sin ­dyra SvD-prenumeration i halsen.

Vilken grund har han för sitt påstående?


Vad annat kan empirin i denna text bestå av än att Arpi tittat ut människor som han inte tycker är vita nog?

Är det på den här ­nivån Svenska Dag­bladet vill föra invandrings­debatt? Då är faktiskt ­alternativmediernas ­publikationer nästan mer anständiga eftersom de, i sin desperata kamp för att tas på allvar, inte riktigt törs säga vad de egentligen tycker: att det är för många mörkhyade på gatorna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.