Bilden ljuger om aktivism

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-05-12

Tess Asplund och Dror Feiler om den kollektiva kampen mot rasism

Tess Asplund och Dror Feiler vid en antirasistisk demonstration.

Det är med stolthet och glädje vi kan konstatera att det svenska motståndet mot nazism och fascism nu uppmärksammas över hela världen: i al-Jazeera, Washington Post, The Guardian och El Espectador, för att nämna några av de internationella medier som skrivit om det numera världsberömda fotot från Borlänge. Men när ett fruset ögonblick av en ständigt pågående antirasistisk motståndsrörelse plötsligt blir så omfamnat av media är det viktigt att påminna om att aktivism är en kollektiv handling där människor går samman för att påverka samhället. Alla känner nog vid det här laget igen bilden från Borlänge.

Men hur många vet att det var hundratals personer som samlats där för att protestera mot nazisterna? Vi som skriver detta har under de senaste åren gång på gång tillsammans med tusentals andra visat vårt missnöje när rasister och nazister försökt ta över våra gator och torg: Farsta 2014, Nytorget 2014, Jönköping första maj 2015 och Norrmalmstorg 2016. Och tyvärr har reak­tionen från medier, opinionsbildare och politiker många gånger varit betydligt svalare, för att inte säga avståndstagande och fördömande.

Motdemonstrationer riktade mot fascister och nazister har misstänkliggjorts och vi som deltagit utmålats som bråkstakar. När vi attackerats av nazistiska huliganer eller arresterats av polisen har det inte gett några stora rubriker. Kan det möjligtvis vara så att det är först när den kollektiva kampen faller utanför bildramen som handlingen passar in i den liberala tidsandan? Med fokus på en ensam individs underförstått modiga handling. Även om en riktigt bra bild ”säger mer än tusen ord” så är det samtidigt ett beskuret ögonblick som framträder och lämnar den kollektiva motståndshandlingen i skuggan.

Så lyft gärna fram det positiva och nödvändiga motståndet – med bilder och med ord – men glöm inte bort hela bilden: att det direkta fysiska hot många svenska medborgare i dag upplever från rasism och nazism inte kommer att kunna stoppas utan en bred kollektiv uppslutning. Det är den absolut bästa garantin för ett värdigt och fredligt antirasistiskt motståndsarbete.

Så slut upp tillsammans med oss nästa gång nazisterna och fascister försöker flytta fram sina positioner i skydd av polisen. Då finns vi nämligen där, för att de lagar som kriminaliserar hets mot folkgrupp inte följs, trots att Sverige skrivit under internationella konventioner som påbjuder förbud mot nazistiska och rasistiska organisationer.

Tess Asplund och
Dror Feiler

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln