”Svårt för medierna så länge Lukasjenko styr”

Belarusian Association of Journalists tilldelas Reportrar utan gränsers pressfrihetspris

Aleh Aheyeu intervjuas av Aftonbladet kulturs Eric Rosén

I dag delar Reportrar utan gränser ut 2022 års pressfrihetspris. Denna gång är det organisationen Belarusian Association of Journalists (BAJ) som tilldelas priset. I motiveringen står bland annat: ”Trots trakasserier, hot, censur, gripanden och tortyr fortsätter organisationen, vars medlemmar nu är spridda över världen, att arbeta för oberoende journalister i landet och i exil.”

Aleh Aheyeu, biträdande ordförande för BAJ, är på plats i Stockholm för att ta emot priset. I en hotellobby berättar han om sin tacksamhet mot både svenska medier och myndigheter för det stöd oberoende belarusiska medier och journalister har fått.

Priset ser han som ett erkännande för BAJ och deras arbete för pressfriheten och journalisterna i Belarus.
– Vi hjälper politiska fångar som är frihetsberövade och befinner sig på olika anstalter. Och vi hjälper de som drabbas av olika slags repressalier, vi ger både medicinsk hjälp och ekonomiskt stöd. Vi bistår också med rättshjälp, sammanställer överklaganden och betalar böter, säger Aleh Aheyeu.

Hur har Rysslands invasion av Ukraina påverkat journalistikens villkor i Belarus?
Det har naturligtvis påverkat mycket. Ukraina var ett av de länder journalister flydde till för att undvika repressalier. När kriget bröt ut befann sig ett 70-tal belarusiska journalister i Ukraina. Vi hjälpte dem och deras familjer att flytta sig till säkra länder. Praktiskt taget alla har nu flyttat till Polen eller Litauen.

Han berättar att de oberoende medierna i Belarus kan beskriva kriget som just ett krig, hittills utan repressalier, medan de statskontrollerade medierna skriver ganska lite om invasionen – men när de väl gör det är det ur ett pro-ryskt perspektiv.

Belarusian Association of Journalists bildade 1995 men upplöstes av högsta domstolen 2001. Sedan dess har de arbetat i motvind. Under 2021 infördes stenhårda medielagar vilket ytterligare försvårat arbetet.
– Organisationens ledning flyttade utomlands och finns nu i Litauen, Polen och Georgien, säger Aleh Aheyeu.
– Innan kriget bröt ut i Ukraina var vi också där. Pandemiperioden lärde oss att arbeta på distans och den erfarenheten har varit till stor nytta för oss.

Flera gånger under samtalet uttrycker Aheyeu att han är tacksam för det stöd Sverige har bidragit med, från enskilda mediehus till Utrikesdepartementet. Han skrattar när han lyfter exemplet med ”gräshopporna”:
– 2020 hoppade två aktivister över staketet till den svenska ambassaden i Minsk. De tilläts stanna kvar där och det visade att Sverige ger sitt stöd. Det är en pappa och hans son som hoppade över staketet. Båda heter Kuznedchyk i efternamn, vilket är roligt eftersom deras namn betyder gräshoppa.

Aleh Aheyeu intervjuas, med hjälp av tolk, av Aftonbladet kulturs Eric Rosén

När han får frågan om framtiden för den oberoende journalistiken i Belarus betonar han att de flesta medborgarna fortfarande tar del av kritiskt granskande mediers rapportering, även om många sajter blockerats och man behöver VPN-teknik för att kunna läsa. Hur de kommande fem åren blir återstår att se.
– En pessimistisk prognos: Om Lukasjenko är kvar vid makten kan vi inte förvänta oss några positiva förändringar. Då fortsätter de repressalier som redan pågått i 27 år. Då får oberoende medier arbeta som underjordiska redaktioner samtidigt som den belarusiska propagandan fortsätter – och fortsätter lura folk.

– Min optimistiska prognos är att det kommer demokratiska förändringar, att Belarus blir ett fritt europeiskt land. Då kommer vi i Belarus ha oberoende medier, pluralism och journalistik som berättar sanningen om det som händer både i Belarus och i resten av världen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.