Rasism och sexism - en väntad vänskap

Bristande omdöme förenar

Erik män-har-ofta-bättre-åsikter Almqvist.

Att Sverigedemokraterna, med viss konkurrens från nya KD, är Sveriges mest kvinnofientliga parti är knappast någon nyhet. Man driver på för sänkt abortgräns, avskaffade pappa­månader, och utbyggt vårdnads­bidrag och rasar mot allt vad kvoteringsidéer och genusvetenskap ­heter.

I botten ligger en idé om att män och kvinnor är fundamentalt olika och att det därför är rätt och riktigt att de sysslar med olika saker och har olika bra betalt.

Någon kan vara familjeförsörjare, någon annan hemmafru.

Att mer öppenhjärtiga sexister attraheras av ett sådant parti är kanske heller inte är så märkligt.

Som Erik Almqvist, ­bemärkt för repliken ”Skit i den där lilla horan” i den berömda järnrörsfilmen, som också till exempel twittrat om att mansdominansen i partiet beror på att män har bättre åsikter (26 februari 2014).

Som Tommy Hansson, ­före detta redaktör för parti­tidningen SD-kuriren, som twittrat att "feminazisterna [är] halvgamla fruntimmer med mammakomplex som inte lyckats få nån riktig karl på kroken" (28 september 2013).

Som kommunpolitikern i Karlskrona, Bruno Carlsson, som förra året bemötte en meningsmotståndare med att det är uppfriskande med kvinnor i övergångsåldern.

Eller Botkyrkapolitikern Karl-Otto Hultström, som på sin blogg rekommenderat yngre och oerfarna att köpa sex i Thailand.

Detta bara som ett ­axplock från de exempel som sajten Inte rasist men, ställt samman.

Man får väl medge att det är lite magstarkt när partiets företrädare på samma gång upprörs över det man brukat beskriva som muslimska mäns medeltida kvinnosyn, men konsekvens är nu inte något som brukar premieras inom radikal­högern.

Det finns hur som helst mot den bakgrunden ingen anledning att höja på ögonbrynen över Aftonbladets avslöjande att SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth semestrat med sin kompis, porrkungen och super­skattesmitaren Berth Milton Jr.

Man förstår liksom varför de funnit varandra. Kaka ­söker maka.

När det gäller skattesmiteri ligger Ekeroth förstås i lä.

Men även han har haft en del trubbel med fogden, ­eftersom han tagit emot ­donationer avsedda för propagandasajten Avpixlat, men utan att skatta för dem. För bara några veckor sedan kom det senaste ­beskedet: en kvarts miljon i skatteskulder och tilläggsskatt ska betalas in.

Detta samtidigt som han sitter i riksdagens justitie­utskott, den instans som bereder de lagar som både Ekeroth och hans kamrat Milton sedan bryter.

Men så är gott omdöme inte heller ­något som ­utmärker Sverige­demo­kraterna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.