Kändisintervjuaren som går sin egen väg

Poddpionjären ”WTF with Marc Maron” har ett arkiv fyllt med guldkorn

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Härom månaden fyllde den tio år. Tio år! Smaka på den. Att podcasts ens har funnits i ett decennium är bra obegripligt. WTF with Marc Maron får med sina i skrivande stund 1 078 episoder ses som en pionjär i branschen. Och Marc Maron har hunnit beta av en hel del uppmärksammade inlägg genom åren.

Jag ska inte hävda att jag har hängt med så länge eller ens är en ständigt trogen lyssnare, men när jag har svårt att hitta något värt en timmes poddtid, brukar jag scrolla igenom WTF-historien och leta upp någon gäst som fångar örat.

Mycket ligger öppet men WTF jobbar också med en betalvägg och låser in gammalt material, bonusepisoder och liknande. På över 1 000 avsnitt har dock de flesta som snuddat vid den amerikanska nöjesindustrin gästat Marc Maron – ståuppkomikern och skådisen som kanske för tillfället är mest bekant för sin roll som Sam Sylvia i Netflix-serien Glow – men som även släppt flertalet böcker och är en hemtam röst i amerikansk radio.

Där andra kändisintervjuer kan vara ganska strömlinjeformade undviker Maron slentrianspåren och har lyckats klämma fram många kändisnyheter såväl som hett snackisstoff under poddens historia. 2010 medverkade Robin Williams och pratade om att överväga självmord – fyra år innan han faktiskt tog sitt liv. 2015 fick dåvarande president Barack Obama en del uppmärksamhet för sitt användande av n-ordet när han pratade om rasism. 2017 avslöjade Saturday night live-stjärnan Pete Davidson sin borderline-diagnos och tidigare i år snackade Mandy Moore öppet om sitt destruktiva förhållande med hyllade singer-songwritern Ryan Adams.

Marc Maron bygger oftast upp sina intervjuer kring en samtida spaning som han hakat upp sig på och inledningsvis kör en mer eller mindre uppeldad monolog kring, för att sedan gagga vidare om tillsammans med gästen.

Det ska sägas att många av intervjuobjekten är rätt så okända för en svensk publik men sållar man lite så är denna jubilerande poddinstitution ett gyllene arkiv även för oss på distans.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.