Akademibokhandeln har fallit offer för sin egen paranoia

Det svenska hatet är titeln på Gellert Tamas bok om hur direkt eller lågintensiv aggression trycker ner och tystar människor. Gellert skulle ha pratat om den här boken på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgata i Stockholm nu på lördag, men bokhandeln har ställt in.

Gellert Tamas.

Boklådans centrala säkerhetschef låter meddela till förlaget, Natur & Kultur, att det visserligen inte finns någon hotbild, men att man ändå känner obehag inför situationen. De erbjuder sig istället ett slutet samtal med specialinbjudna gäster.

Om det hade funnits ett konkret hot och om en skola varit arrangör, då hade man kunnat förstå beslutet. Men det här är Sveriges största bokkedja och dess största affär.

Akademibokhandeln visar att det inte behövs mycket för att även de ska falla offer för just den tystnadskultur som Gellert Tamas skriver om.

Om de vill sälja och tjäna pengar på Tamas bok utan att ge honom tillträde till lokalen, måste de tala om av vilka skäl de fallit offer för sin egen paranoia. Och andra boklådor borde i solidaritet med det fria ordet öppna sina dörrar för en författare som vågar mer än de flesta.

Det svenska hatet publicerades först i digital form i Aftonbladet, och nominerades till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

Det svenska hatet av Gellert Tamas - Det svenska
hatet

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.