Masserade Himmler – och räddade judar

Felix Kersten är svår att bedöma ensidigt

SERIER På bygden var han känd som ”Himmlers massör”.

Medicinalrådet Felix Kersten (1898–1960) bodde vid min barndoms sjö och jag var skolkamrat med två av hans söner. Han är fortfarande en omdiskuterad man.

Att han använde sitt inflytande över Himmler för att rädda fångar ur koncentrationsläger vet vi. Att han banade vägen för Folke Bernadottes aktion med de vita bussarna står också klart. Däremot diskuterar historikerna fortfarande andra fakta kring honom. I centrum för debatten har ofta stått hans konflikt med Bernadotte, som gärna ville ta åt sig all ära för räddningsinsatserna.

Om allt detta kan man läsa i åtskilliga böcker som publicerats under senare år. Att hans person fortfarande fascinerar vittnar nu en fransk tecknad seriebok om. Den heter Kersten, médecin d’Himmler  Tome 1 Pacte avec le mal. Det är en första del som nyligen utkommit och som skildrar pakten med ondskan.

På bokens första sida finns en scen från Arvfurstens palats i Stockholm. Det är i juni 1945 och Kersten får av UD veta att hans ansökan om arbetstillstånd i Sverige nekats. Sedan förs vi tillbaka till mars 1939 när han ombeds att med sin manuella terapi lindra Himmlers kroniska magplågor. Därefter förs handlingen fram till anfallet mot Sovjetunionen 1941.

Serieförfattarna är verkligen inga mästare i källkritik. Men de ger ändå en intressant bild av en man som är svår att ensidigt bedöma.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.