Wallin duckar ansvar – skyller på unga tjejer

Avbönen skorrar falskt när debattören söker en ny sorts lajks

Cissi Wallin, debattör och skribent.

Debattören och skribenten Cissi Wallin vill göra avbön. Hon har under flera år letat upp och i sociala medier hängt ut människor och företeelser som hon då tyckte var exempel på sexism men som hon nu inser bara var meningslösa dumheter hon borde ha stått över, skriver hon i en krönika i Expressen.

Det är alltid intressant med människor som ändrar sig, byter fot, och särskilt när det sker i offentligheten. Det kräver ändå viss ryggrad att säga ”jag hade fel”. Men det är något med Cissi Wallins avbön som skorrar falskt. För även om hon ångrar sig så tar hon inte ansvar.

Ansvaret lägger hon i stället hos sin publik. Det var den, skriver hon, som ”krävde raseri”, som krävde ”totalt onyanserade ledargestalter”. Hon bara föll för frestelsen och gav dem vad de ville ha: ett onyanserat raseri. Som hon egentligen inte står för.

Säg det till den där tatueraren hon hängde ut.

Det är faktiskt att skylla ifrån sig, dessutom på de unga kvinnor som huvudsakligen utgör hennes publik – här är just ”följare” ett mycket adekvat ord. Dreven hon satte igång var heller inga enstaka förlöpelser, hon skriver själv att ”det främsta syftet var att hitta saker och personer att känna sig illa berörd av”.

Jag skulle säga att den press hon föll för var den mycket mänskliga men vanskliga att få bekräftelse, i form av mer lajks och följare.

Nu, får hennes publik veta när den läser hennes kolumn, ser hon den som exempel på ”victimhood”, som hon beskriver som en ideologi där unga kvinnor i alla situationer ser sig som ”offer för förtryck” och läser in ”utsatthet och ’kvinnohat’ i alla livets alla situationer”.

Det kan vara lukrativt att vara feministisk profil, skriver Wallin också. Jag vet inte ens om detta handlar om feminism längre – det är svårt att skaka av sig känslan att den djupaste insikten Wallin fått är att hennes gamla sätt att uttrycka sig inte längre går hem lika bra. Vinden har vänt och nu kommer bekräftelsen istället genom att kalla unga kvinnor, hennes tidigare följare, för offer. Det finns ju andra följare och lajks att hämta.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln