En attack på den konstnärliga friheten

Även Bertil Almqvists tiger måste kunna parodieras

Aron Flam, ståuppare och skribent, har fått hela upplagan av sin bok ”Det här är en svensk tiger” beslagtagen. En skandal, skriver Mattias Svensson.

Aron Flams bok Det här är en svensk tiger är en svidande vidräkning med Sveriges undfallenhet gentemot Nazityskland före och under andra världskriget. Med hänvisning till internationella forskare och arkivmaterial menar Flam bland annat att exporten av kullager nödvändiga för den tyska krigsinsatsen pågick så gott som fram till krigsslutet, och alltså även efter att svenska sympatier ska ha vänt till de allierades fördel i takt med krigslyckan på slagfältet.

Boken och den essäserie i poddform som föregick den ger intressanta utvikningar om svensk historia, blandat med relationen till Israel och författarens egen judiska bakgrund. Berättelsen inleds med en fabel där den svenska tigern, den ryska björnen, den engelske bulldoggen och den tyska örnen förekommer.


Eftersom Flam menar att historien kring Sveriges agerande förtigits och behövt kompletteras har det förstås varit nära till hands att referera till den blågula tiger som präglade krigsåren.

Alla som på något sätt nämnt eller avbildat denna tiger har kommit i kontakt med Beredskapsmuseet i Djuramossa, den nuvarande upphovsrättsinnehavaren till Bertil Almquists tiger och dess slogan ”En svensk tiger”. Detta hände också Flam, som efter denna kontakt lät döpa om sin essäserie och sedermera bok och även tydligt modifiera tigern. På bokomslaget blinkar den, har en svastika och andra saker som inte är identiska med den upphovsrättsskyddade beredskapstigern.

Trots dessa modifieringar har Beredskapsmuseet framhärdat i sin juridiska aktivism. Nu har boken blivit ett brottsmål hos Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet och författaren som publicerat boken på eget förlag vaknade förmiddagen 11 juni till beskedet att poliser tagit boklagret i beslag.


Det är ett oroväckande exempel på hur långt nuvarande upphovsrätt sträcker sig. Eftersom Flams avbildade tiger på flera punkter skiljer sig från den Almquistska innebär det att upphovsrätten vid en fällande dom förbjuder parodier och anspelningar. Till och med en av Region Skåne framtagen svensk tvättbjörn – för att uppmana till handhygien i cornoatider – drogs tillbaka efter juridiska hot.

Upphovsrättsinnehavaren äger med denna tolkning inte bara verket, utan rätten att tvätta bort all framtida respons på detta verk, ett betydande ingrepp i den konstnärliga friheten och i möjligheten att berätta om vår svenska historia.

Att en bok kan tas i beslag utan föregående rättegång ger dessutom upphovsrätten en större tyngd än det fria ordet. Det här handlar inte om något billigt plagiat av kända klädmärken, utan om ett högst självständigt litterärt verk i ett land där tryckfriheten har en särställning i grundlagen.


Det fria ordet bör vara omgärdat av särskild hänsyn. Ändå har sådana hänsyn åsidosatts av åklagare och polis. Det är allvarligt. Varumärken ska inte kunna kopieras, men de måste kunna kritiseras och parodieras. Alldeles särskilt om de hör till vår historia. Den tillhör nämligen oss alla och om detta tiger jag inte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.