Mejla

Åsa Linderborg

Mot fascismen räcker inte självgoda upprop

Åsa Linderborg: Den som inte vill tala om populismens orsaker bör tala med små bokstäver

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I lördags förra veckan, ett upprop i Dagens Nyheter av 30 intellektuella big shots. De samlade sig för Europa, mot fascismen. Räck upp handen alla ni som läste uppropet och kände att det här, det träffade mig rätt i hjärtat! 

Nej, tänkte väl det. Den ödesmättade, bombastiska ­sörjan innehöll inte ett enda ord av substans, som kan ha förändrat någons perspektiv. I stället för en fackla i mörkret blev den en skrattspegel över den kulturelit som tror att fascismen är en individfråga. Skärp dig! är de undertecknarnas oempatiska uppfordran till alla dem, som aldrig skulle få för sig att läsa deras självgoda upprop.

Hur modigt är det egentligen att ta ställning mot fascismen? Det djärva är väl snarare att våga förstå varför populismen växer på alla kontinenter i nästan alla länder samtidigt. Om man menar allvar med att bekämpa inskränkt nationalism och högerpopulism krävs en konkret samhällsanalys. Den som inte vill prata om nyliberalismens konsekvenser bör tala med mycket små bokstäver om populismens orsaker. Det finns mönster, livsvillkor och strukturer som måste attackeras innan man kan avkräva folk att de ska känna mer öppenhet för – ja, vad då? Vilket slags Europa?

Upp flyga orden, stilla tanken står.

Även Gula västarna räknar de 33 stortyckarna till den lömska Europafientliga nationalismen. Om det är demokratin man värnar borde de snarare ses som ett sundhetstecken. Det är sådan massaktivism underifrån som kan tvinga fram ett mer demokratiskt och mindre nyliberalt Europa, där högerpopulismen pressas tillbaka.

Det fanns ingen svensk bland de 33 stortänkarna, men samma sak ser vi här: Liberaler, med taltid och beslutsmöjligheter överallt, försöker ta över antifascismen genom att avkräva folk en annan attityd. Annie Lööf har blivit ”anständighetens” banerförare. Vi ska vara tacksamma så länge hon tar den debatten; när liberalerna tystnar är klockan slagen. Men inbilla ingen att mer högerpolitik är lösningen på högerpopulismen.

Ulf Kristersson sade i partiledardebatten i onsdags, att borgerlig politik bedrivs bäst av en borgerlig regering. Knappast. Löfven kan iscensätta allt det där som högeralliansen aldrig kunde, för under honom tiger arbetarrörelsen still. När lågkonjunkturen sätter in kommer Sverige vara mer ojämlikt och otryggt än någonsin.

Vilka antifascistiska krafter finns det då kvar som kan engagera människor? Dagens Nyheters floskelmaskin kommer pumpa som vanligt, upprop efter upprop, verop på verop. Men ingen mer än de själva kommer tro att det är liberalerna som kommer utgöra den antifascistiska fronten.

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.