Supernördigt om små, små fenomen

När kommer en svensk variant av ”Decoder ring”?

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Nörderi är en dygd. Och populärkulturen känns svårt underbevakad i dessa dagar när medier kämpar med att göra allt mer med allt snävare resurser. Jag skulle vilja påstå att underhållningsindustrin blir synnerligen lidande. Det är få som har tid eller möjlighet att ägna sig åt gediget researcharbete och hängivet nörderi.

Nyhetssajten Slates hyllade podcast Decoder ring är ett välkommet undantag. I varje avsnitt går de till botten med ett populärkulturellt fenomen som växt sig större än sig självt.

Tänk dig ett Hitlåtens historia fast med ett bredare ämnesspann.

I ett avsnitt pratar de om det virala samtidsfenomenet Gender reveal parties – en fest där blivande föräldrar avslöjar könet på sitt barn genom en ceremoni. Det här må vara en trend som kanske inte har särskilt stor potential att växa inom svensk kultur. I USA har det ­däremot skapat genusdebatt och (sjukt nog) gett upphov till dödsfall, personskador och skogsbränder där folk tagit fenomenet till en extrem nivå. Decoder ring har givetvis träffat kvinnan som hade världens första gender reveal party.

De dyker ner i den irriterande barnlåten Baby shark och hur den tog över internet. Hur stora skivbolag manövrerade ut den stackars upphovsmannen, som berättar hur han känner ett styng av sorg varje gång versen med grandma shark spelas. Och hur Baby shark faktiskt går att härleda tillbaka till Steven Spielbergs Hajen.

Andra episoder tar, för att nämna några, upp hur Bart Simpson skapade moralpanik i USA, varför vi än i dag är besatta av Jennifer Anistons uppbrott från Brad Pitt för femton år sedan eller clownens utveckling från barnunderhållning till panikframkallande skräckobjekt.

Vissa ämnen kan kännas aningen perifera för oss i Sverige men på det stora hela är varje avsnitt ett underhållande påskägg med supernördig granskning som tar inte fullt så allvarliga grejer på allra största allvar. En svensk variant av denna lilla podcastpärla vore ingen dum idé.

Vem plockar upp bollen först?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN