”Jag kartlägger vilka käftsmällar man kan råka ut för”

I ”Midsommarnattsdrömmar” tar Bengt Ohlsson ett grepp på det medelålders livet

Bengt Ohlsson är aktuell med ”Midsommarnattsdrömmar”.

Hur hamnade vi här?

Det frågade sig Bengt Ohlsson när vännerna gick in i olika väggar, hamnade i vårdnadstvister eller fick cancer.

Då föddes idén till hans nya roman.

– Jag kartlägger vilka sorts käftsmällar man kan råka ut för under trettio år.

I ”Midsommarnattsdrömmar” får vi följa ett kompisgäng upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor.

– Vi hade så goda föresatser, vi skulle bli bättre än vår föräldrageneration. Man kastar sig ut i livet och har en teori om hur det ska vara. Och sen kommer smockorna från olika håll, och inte bara en utan flera. Det kan komma fyra råsopar på raken. Hur går man vidare med ärren och blåmärkena?

Bengt Ohlsson säger att han ville ta ett stort grepp om det som drabbar folk i hans omgivning.

– När man följer vad som händer undrar man hur det kommer sig att vissa kan bli överkörda av bandtraktorer men klarar sig bra ändå. De verkar osårbara. Medan andra inte är mottagliga för lycka, tycks sakna disposition för lycka.

Läste ”Anna Karenina”

Bengt Ohlsson har alltid varit fängslad av långa berättelser där man får följa människor och veta vad som händer sen. En tv-serie som gjort ett djupt intryck på honom var Bengt Bratts ”Hem till byn”.

– Det spelades in i realtid under 30 år. Man fick se hur skådespelarna åldrades. Samtidigt kunde man märka hur bildberättandet förändrades med tiden. Det var otroligt spännande att få vara med om.

Bengt Ohlsson läste om ”Anna Karenina” innan han skrev sin nya roman.
– Den jagade på mig. Där händer det verkligen dramatiska saker. Fullt ut. Jag vet inte om det här är en spaning som håller men ibland får man en känsla av att ”fullitteraturen” återger de stora skeendena medan det i finlitteraturen stannar vid antydningar, vid det inre.

Ska svara på lyssnarfrågor

I ”Midsommardrömmar” låter han folk ställa till det för sig. Och inte bara fundera.

– Vi är inte så enkla. Man kan hitta motstridiga lager. Jag gillar när saker är komplicerade. Att utforska människors komplexitet är min stora övergripande uppgift.

Bengt Ohlsson har i många år svarat på läsarnas frågor som relationsexpert i tidningen Amelia. I sommar ska han och Liv Strömquist bli nya programledare i ”Allvarligt talat” i Sveriges radio.

– Jag känner mig hedrad och otroligt glad. Men samtidigt lite skärrad. ”Allvarligt talat” är ett program som betytt mycket för mig och som jag själv fått tröst och hjälp av några gånger.

Egna favoriter

Bengt Ohlsson tror att det finns ett stort behov av att tala om något annat än coronaviruset.

– Det känns som om de existentiella frågorna har hamnat i skymundan. Nu gäller det mest att sortera i floden av nyheter, rykten och skvaller. Vi måste påminna oss om att det fanns en tid innan det här eländet bröt ut och att den tiden förhoppningsvis kommer tillbaka.

Bengt Ohlssons egna favoriter som programledare har varit Lena Andersson och Horace Engdahl.

– De var briljanta och många av deras program har jag återvänt till. Jag kan inte jämföra mig med dem. Jag kan bara vara mig själv. Men det här är inget man gör med vänsterhand. Det krävs hårt arbete för att formulera ett bra svar på lyssnarnas frågor.

Flyttat till Östermalm

Bengt Ohlsson har som krönikör och författare alltid förknippats med Södermalm i Stockholm. Nu har han flyttat till Östermalm.

– Där är det stillsamt, vänligt, attitydbefriat, lite sömnigt och människor är hövliga. Det tar inte lång stund på Söder förrän man blivit snäst tre gånger. Att jag bott på Södermalm beror på att jag levt med kvinnor som tyckte det var viktigt att bo där. Herregud, att folk tror att jag älskat att bo på Söder visar hur väldigt litet inflytande man har över hur man uppfattas!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.